Naslovna

Događaji i novosti

Teodorova subota u Sisku

Teodorova subota u Sisku

U subotu 16.03.2019.godine, Vijeće srpske nacionalne manjine Sisačko -moslavačke...

Druga Koordinacija manjina BBŽ

Druga Koordinacija manjina BBŽ

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić",Demetrova 1 Bjelovar ,14.03.2019.godine održana je...

Održana sjednica predsjedništva SNV

Održana sjednica predsjedništva SNV

U sjedištu SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA,(nacionalne koordinacije vijeća srpske zajednice u Republici...

Skupština Udruge Nijemaca i Austrijanaca

Skupština Udruge Nijemaca i Austrijanaca

U Hrvatskom domu,Sirač,01.03.2019. s početkom u 18,00 sati održana je Izborna i izvještajna...

 • Teodorova subota u Sisku

  Teodorova subota u Sisku

 • Druga Koordinacija manjina BBŽ

  Druga Koordinacija manjina BBŽ

 • Održana sjednica predsjedništva SNV

  Održana sjednica predsjedništva SNV

 • Skupština Udruge Nijemaca i Austrijanaca

  Skupština Udruge Nijemaca i Austrijanaca

Kolumne - članci - osvrti

PRIČE IZ NOSTALGIJE

Piše Mile Radovanović
 

 

 • VAŽNO!!!

  Izbori za V Saziv Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj održati će se 
  05.05.2019. godine
   
  Obraćamo se dosadašnjim izabranim predsjednicima općinskih i gradskih vijeća te predstavnicima,svim vijećnicima sa liste SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA ,našim članovima SKD Prosvjete,našim aktivistima na terenu,da animiraju Srbe Bjelovarsko bilogorske županije da u što većem broju izađu na izbore  i podrže našu listu. Opširnije...

Pretpremijera

 

Naravno da sam nazvao – najprije se javio ženski glas, i to na engleskom (Alison), a onda muški, na hrvatskom (i to kakvom hrvatskom! – hrvatskom da hrvatskiji ne može biti). Rajko. Čekaju me, sutra u 11.

I premda ne bih rekao da sam neki robot i da patim od bolesne točnosti, ovaj put sam bio k'o urica. U 11,00 uspeh se na opisani brijeg i uvezoh u razrovano dvorište, puno kamena, šodera, pijeska, cigle, crijepa, cementa, vapna, građe, letava, daske, kubika i kubika iskopane i nagomilane zemlje, srušenih stabala, izvaljenih panjeva… riječju – golemo gradilište. Htjedoh izaći, ali preda me odnekud iskočiše dva golema psa – ne razumijem se u te pasmine, ali s onim razjapljenim čeljustima i onim koljačkim očnjacima, ulijevali su smrtno strahopoštovanje. Uskočim natrag u auto, zatvorim prozore (vani je oko 40, a unutra valjda 150!) i, tresući se kao šiba na vodi – čekam.

A oni, ne da laju, nego cvile, reže i zavijaju kao vukovi. Izađem li – rastrgat će me kao goluždravo pilence. Sjedim i čekam. A znoj potocima teče. Što od strašne vrućine, što od još strašnijega straha. Nakon dugih minuta (ili su to bili sati!) u dvorište se uveze najprije dugačka limuzina (Rover?, Volvo?, Chevrolet?) iz koje izlazi ljepotica kakva, možete se kladiti, u Motovunu nit je viđena nit bude viđena, ni na javi a ni na filmskom platnu. Prilazi Twingu, predstavlja se (Alison Radovanovic) i poziva me u kuću. U to dolazi terensko vozilo (Land Rover?, Toyota?, Mitsubishi?), iz njega izlazi muškarac srednjih godina, u sivom safariju – je li to Rajko? Pozdravljamo se. Ulazimo. Sjedamo za grubo tesani stol, Rajko izlazi, Alison pred gosta iznosi pršut, sir, masline, vino. A gost razvezao; te tko sam, te što sam, te odakle sam, te zašto sam. Ona sjeda do mene, sluša. Pomno. Bez riječi. Nakon petnaestak minuta ulazi Rajko, ona mu se obraća, na engleskom. On puca od smijeha. Ona je, naime (rafinirana velegradska lady), glumila da sluša – ne razumije ni riječi hrvatski. Isuse Bože! U redu! Cijelu ću priču ponoviti, ali sada uz prevoditelja. A onda sjeda i Rajko. I pripovijeda (i opet onaj spomenuti hrvatski, hrvatski da hrvatskiji nemre bit. A, zapravo: čista zagrebačka šatra.).

Otac je od Užica, bio vojno lice, službovao u Zagrebu, ali u vojnoj hijerarhiji nije dogurao daleko; vodnik prve klase. Pasija mu bila fotografija, pa je škljocao, pa razvijao, pa montirao, pa retuširao, pa eksperimentirao – u tamnoj komori radio čuda. Poznat je slučaj kada je na nekakvoj službenoj fotografiji na kojoj su bili Tito, Jovanka i general Nikola Ljubičić, izbacio Jovanku a ubacio – sebe. Sliku je uramio i dugo je visjela na zidu u njihovu zagrebačkom stanu. U društvu se šalio kako je to slika oružanih snaga Seferjota: Vrhovni Komandant, Načelnik Generalštaba, i on, Jovo Radovanović Pešadija.

A žena mu (Rajkova mati) – Zagorka. Od Krapine. Kajkavka, do daske.

A mali Rajko, dijete zagrebačkoga asfalta (otud onaj hrvatski), bio likovni talent (valjda, na oca), pa završio primijenjenu umjetnost, ali se rano bacio u sumnjive biznise što su tad bili u trendu. Pa izdavao nekakve čekove bez pokrića, pa mu prijetila robija, pa ni pet ni šest – naš ti Rale ulovi crtu; prek grane!!! Potucao se kojekuda, a na kraju se skrasio u Londonu, sklonio se kod nekih prijatelja, radio na crno, gladovao… a onda ti neka likovna institucija (muzej, galerija, akademija?) raspiše nagradni natječaj za mlade likovne stvaraoce. I Rajko prikaže svoju "instalaciju" – istu onu s kojom je valjda maturirao na Primijenjenoj ili položio prijemni na Likovnoj; zrna pšenice, pa neke vodene kapi, pa to sve onda klije – simbol rađanja života i takonekako... i bogami ti on osvoji prvu nagradu. A to je, uz lijepu hrpicu funtasterlinga u kešu, sadržavalo i besplatno školovanje u nekoj londonskoj likovnoj akademiji. A to je, onda, u Rajkovu slučaju, pretpostavljalo i dobivanje državljanstva, i – eto; Rajko se upisao, studirao, diplomirao, izlagao, pa stvorio u tim umjetničkim krugovima neko ime, pa stekao neki status, a onda se, vrakjedan zagrebečki, zagledao u lijepu Alison, a ona bila kustosica, ravnateljica, umjetnička direktorica ili možda čak vlasnica ugledne londonske galerije, i – eto; kakti u najljepšem hercromanu – oni se lepo oženili, pa je princ iz bajke odabranicu srdca svojega doveo u Zagreb, a onda na medeni mjesec u Istru (ne znam je li bila u Šumadiji), pa se ta odmjerena i decentna albionska velegrađanka zaljubila ne samo u Rajka nego i u Motovun, i – eto; najprije su bili kupili staro imanje na nekom tamo brijegu bliže jezeru Butoniga, pa su krenuli s restauracijom, ali zbog nečega nisu bili sasvim zadovoljni. A onda im se dogodilo ČUDO ZVANO RAVNICA.         

I sad su tu. Definitivno.

Rajko će me provodati tim čudesnim prostorima – sve je, kao što rekoh, razrovano, radi se temeljito, pazi se na svaki kamen i svaku drvenu gredu, nastoji se postići nemoguće: kameno zdanje staro stotine godina obnoviti od temelja do krova, privesti ga svrsi ne samo suvremena življenja nego, još više, osposobiti ga i prilagoditi odvijanju kulturno–umjetničkih događanja, i to, čini se, na višoj estetskoj razini, a sve to na način da se maksimalno sačuva arhitektonski i prostorni identitet građevine, u poželjnoj (a mogućoj) ravnoteži modernih građevinskih i namjenskih zahtjeva s temeljnim zadanostima i unutrašnjom logikom (funkcionalnom i estetskom) starih majstora. Ili, jednostavnije rečeno: napraviti novo, da izgleda kao staro.   

Cijelo je imanje okruženo hektarima čuvene Motovunske šume u kojoj se rodio i živio Veli Jože, pa naši domaćini planiraju razne turističko–ugostiteljske i kulturno– umjetničke sadržaje; recimo, uzgoj konja i jahanje, berba gljiva, poglavito tartufa kojima je ovo prirodno stanište, teniski tereni, bazeni, izložbe, recitali, kazališna događanja, filmske projekcije i još mnogo toga. Zasad imaju dva spomenuta psa i jednoga magarca, a što se kulturnoga programa tiče, već je počelo; evo, sutra ćemo sudjelovati u jednome performansu. Kako ono rekosmo: TRASCORRERANNO UNA NOTTE NELLA VECCHIA CASA DI RAVNICA (PRESSO MONTONA).   

Rajko će me ispratiti skroz dolje do Livada, pa ćemo za rastanak KOD ZIGANTEA popiti piće (a cijelo selo miriše po tartufima), a ja ću se potom onim serpentinama uspeti do Oprtlja (još jedan prekrasan istarski gradić – doći ću ponovo, čim ulovim trun vremena), a na koncu, prije večernje projekcije, svratiti do FAKINA…

 

 

( N a s t a v l j a  s e )

 

Sveti Velikomučenik Georgije (Sveti Đurađ). Slavska ikona VSNM BBŽ, rad hrvatskog slikara Ivana Matanića iz Bjelovara.

Izdavaštvo

SKD "Prosvjeta" - kulturne manifestacije

Seminar za rukovodioce folklornih ansambala!

Seminar za rukovodioce folklornih ansambala!

U Republici Srbiji, njenoj autonomnoj pokrajini Vojvodini u fruškogorskom Vrdniku od 13. - 19.02....

SKD Prosvjeta Garešnica u Bošnjanima-Srbija!

SKD Prosvjeta Garešnica u Bošnjanima-Srbija!

Garešnički prosvjetari su 29./30. 08. 2015. boravili u Republici Srbiji - općina Varvarin,...

6. smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva - Garešnica 2015.

6. smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva - Garešnica 2015.

  21.06.2015. SKD Prosvjeta , pododbor Garešnica, organiziralo je svoju glavnu i prioritetnu...

Godišnja skupština SKD Prosvjeta Daruvar

Godišnja skupština SKD Prosvjeta Daruvar

U Gornjem Daruvaru, u sali Češkog doma, 25.04 2015 s početkom u 18,00 sati, održana je...

 • Seminar za rukovodioce folklornih ansambala!

  Seminar za rukovodioce folklornih ansambala!

 • SKD Prosvjeta Garešnica u Bošnjanima-Srbija!

  SKD Prosvjeta Garešnica u Bošnjanima-Srbija!

 • 6. smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva - Garešnica 2015.

  6. smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva - Garešnica 2015.

 • Godišnja skupština SKD Prosvjeta Daruvar

  Godišnja skupština SKD Prosvjeta Daruvar

Kontakt

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE BJELOVARSKO - BILOGORSKE ŽUPANIJE

Ulica Tomaša G. Masaryka 8, 43000 Bjelovar

Predsjednik vijeća: Darko Karanović - ulica Mate Lovraka 4, 43280 Garešnica

Zamjenik predsjednika: Radovan Dožudić - Hrvatskih branitelja 1, 43240 Čazma

Wеb:  www.srbibbz.hr
Еmail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


UVJETI KORIŠTENJA - PROČITAJTE

Fotografije