Pregled svih događaja

Promocija knjige Radovana Dožudića

U petak,23.03.2018.Srpski kulturni centar "Pavle Solarić" - Demetrova 1, Bjelovar bio je domaćin promocije nove knjige našeg odvjetnika i spisatelja Radovana Dožudića.
 
Dožudić nakon dvije knjige novela"Kratak za priču"(2002) i "Žene i pozdravi"(2008) te romana "Oploviti zemlju magije"(2013),objavljuje ove godine svoju zbirku eseja pod nazivom "Zapisi iz Vretanije".Njegov opus posebno je prepoznat kroz formu kratkih priča.Stoga je i objavljivan u Zborniku kratkih priča izdavačke kuće "Alma" iz Beograda,pojedinačnim pričama u Večernjem listu,SKD "Prosvjeti",glasilu matice Hrvatske "Rusan" i drugdje.
Radovan u srpskoj zajednici kao član VSNM BBŽ daje neizmjeran doprinos u očuvanju opstojnosti i identiteta Srba ovih prostora od samog početka formiranja manjinskih vijeća.
Poseban doprinos satkan je u njegovom spisateljskom stvaralaštvu.
Ova zbirka eseja plod je njegovog trogodišnjeg rada i eseji su (ukupno njih 23) objavljeni na web stranici srbibbz.hr.

Izdavač njegove zbirke je Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko -bilogorske županije,uz financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća-Zagreb,Vijeća srpske zajednice Koprivničko-križevačke županije,Varaždinske županije kao i Bjelovarsko bilogorske županije koja uvijek prepoznaje i pomaže kulturne izričaje naše srpske zajednice.
 
Organizatori promocije imali su izuzetno zadovoljstvo što su promociji prisustvovali ,prije svega zamjenik predsjednika SNV-a Aleksandar Saša Milošević,dožupani Bjelovarsko -bilogorske županije Bojana Hribljan,Neven Alić i Saša Lukić,u svojstvu domaćina predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović i VSNM Bjelovar Vanja Ficnar sa svojim zamjenikom Dušanom Margetićem(koji je uz Dušan Zorića i ovoga puta organizacijski najviše "potegao") predsjednik VSNM Garešnica Predrag Ivančević,Velika Pisanica Pavle Ćetković,predsjednik VRNM Bjelovar Stevo Gjurdjević kao i mnogobrojni građani ,ljubitelji pisane riječi.
Moderator promocije bila je naša mlada profesorica Tina Radovanović,moramo naglasiti ,kćerka  kolumniste naše web str.Mile Radovanovića također bjelovarskog spisatelja.
 
Radovanovi eseji u velikoj mjeri pokazuju njegov otačestveni odnos prema prostoru sustava Vojne krajine "Varaždinskog generalata,historijski znan i kao Gornja Slavonija gdje  je grad Bjelovar imao veliki značaj. Stoga je posve razumljivo da je neke eseje posvetio našim sunarodnicima Petru Preradovići, Pavlu Solariću i Dušanu Kašiću koji su rođeni u Vojnoj krajini.
Izuzetna poveznica sa ovom promocijom bila je i postavljena izložba "Tkani tragovi prošlosti",veženih i "merkanih ručnika žena Velikopisaničkog kraja, koje su prije gotovo 150 godina  u ovom prostoru i ovim izričajem čuvale svoje srpsko-pravoslavne korijene.
Organizatori su za sve prisutne priredili tradicionalno posluženje, a posebno zadovoljstvo bilo je i u tome što je izdavač, VSNM BBŽ u dogovoru sa autorom prisutnima uz spisateljeve potpise poklonio knjigu.
 
FOTOGRAFIJE: