Pregled svih događaja

Izvještajna skupština ZUABA

U Garešničkom restoranu "Glavaš" u subotu 07.04.2018. s početkom u 11,00 sati održana je izvještajna skupština Zajednice udruženja antifašista i antifašističkih boraca Bjelovarsko-bilogorske županije.
Od pozvanih 61 delegata bilo je prisutno njih 33, što je bilo dovoljno za donošenje svih vrsta odluka.
Skuštinom je rukovodilo radno predsjedništvo u sastavu :
                                     Milan Ivančević-predsjednik,Garešnica
                                     Sofija Drašner  -član,Daruvar
                                     Zvonko Harauzek,član -Grubišno Polje
 
Izvještaj o radu podnio je predsjednik ZUABA Rade Jovičić. Prihvaćen je prijedlog predsjednika radnog predsjedništva Ivančevića da se u diskusije o radu uključe i gosti skupštine.
 
Diskutirali su Ivo Koren-UABA Garešnica, Zdravko Drašner, predsjednik UABA Daruvar koji je konstatirao da su daruvarski antifašisti uspjeli u rad uključiti zantan broj mladih, kao "posljedica" stalnih aktivnosti oko upoznavanje srednjoškolaca sa Holokaustom u II Svjetskom ratu.
O problemima u radu ali i o smjernicama za dalje aktivnosti govorio je Ruda Duž, predsjednik UABA Čazma. O sličnom temama govorili su i vršilac dužnosti predsjednika UABA Garešnica Miloš Duduković te Milan Ivančević koji je apostrofirao nezainteresiranost vlasti u Garešnici za probleme antifašizma.
Govorio je i Stjepan Šafran u ime UABA Zagreb i Zagrebačke županije.
Darko Karanović je pohvalio UABA Grubišno Polje zbog povrata spomen ploče na zgradicu bivše željezničke stanice koja svjedoči o prvoj deportaciji 500-tinjak Srba grubišnopoljskog kotara u pravcu Jadovna i Slana na otoku Pagu, gdje ih je preživjelo samo 14.Među gostima bio je i potpredsjednik SABA Branko Dolenc.
 
Posebnu pažnju izazvala je diskusija predsjednika SABA Franje Habulina. Upoznao je prisutne sa sastancima koje je imao sa predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem te Ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek.Iskazao je nezadovoljstvom nefunkcioniranjem Savjeta spomen-područja Jasenovac kao i samom postavom muzeja u istom, koja vapi za promjenom, jer to nikako nije bio radni logor kako se nastoji prikazati već logor smrti.Iso tako malo ljudi obilazi Jasenovac .Stoga je nužno da se u osnovnoškolskom kao i srednjoškolskom obrazovanju djecu više uči o strahotama Jasenovca.
Ukazao je na divljanje i šovinističko- nacistička vrijeđanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi na sportskim stadionima,pogubnost odluka o korištenju ustaškog simbola "za dom spremni", prevelikom utjecaju crkve na politička zbivanja, indoktrinaciju djece, kao i činjenicu usprkos tome da je SABA pod ingerencijom Ministarstva branitelja, da nadležni ministar nije želio primiti predsjednika SABA.
Pomak u aktivnosti je i predviđeni "antifašistički marš" predviđen za 08.05.2018 u Zagrebu. Simbolično bi marš krenuo sa Trga žrtava fašizma i završio na današnje Trgu Republike a negdašnjem trgu Maršala Josipa Broza Tita.
Pozvao je sve koji to mogu da se priključe ovoj aktivnosti.
 
FOTOGRAFIJE: