Pregled svih događaja

Komemoracija i parastos u Grubišnom Polju

ZUABA BBŽ,VSNM BBŽ ,UABA Grubišno Polje i Veliki Grđevac te VSNM G.Polje i ove godine su odlučili da obilježe stradalništvo Srba grubišnopoljskog kotara 28.04.2018,dan nakon pogroma  iz 1941.
Obzirom da je pogrom Srba u Gudovcu bio upravo 28.04.1941 i da se radilo o prvom masovnom zločinu NDH,odlučili smo da i prvu deportaciju Srba u NDH koja se zbila u grubišnopoljskom kotaru obilježimo istoga dana.
U 13,00 sati u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa u Grubišnom Polju održan je parastos za ove srpske stradalnike koji je predvodio jerej Slaven Jovičić.
Potom smo se uputili na bivšu željezničku stanicu.Upravo sa ovoga mjesta je 500 tinjak srpskih civila , isključivo muškaraca ,utovaren u stočne vagone i odvezen preko Zagreba do koprivničkog sabirnog logora "Danica". 
Potom su odveženi u Gospić te upućeni prema Jadovnu i najvećim djelom pobacani u velebitske jame bezdanice.Dio mučenika upućen je u Slano na otoku Pagu i tamo skončao.Samo 14 njih vratilo se svojim kućama.
Nakon polaganja vijenaca prisutnima se obratio Darko Karanović predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV te Ivan Škrilac predsjednik UABA G.Polje i V.Grđevac.
Karanović se zahvalio UABA G.Polje i V.Grđevac što je na zgradicu bivše željezničke stanice vraćena spomen ploča,devastirana 90-ih godina prošlog vijeka.Isto tako osvrnuo se na knjigu svjedoka prof Rastka Pražića koja govori o stradalništvu civilnog stanovništva NDH u kotaru Grubišno Polje.
Među prisutnima prvi puta je bio i predsjednik SABA Franji Habulin.kao i članovi UABA zagrebačke županije koji su sa nama već tradicionalno.
U organizaciji ZUABA BBŽ i VSNM BBŽ svi prisutni pozvani su grubišnopoljski hotel"Bilogora" i počašćeni ručkom.

FOTOGRAFIJE: