Pregled svih događaja

Komemoracija u Gudovcu

U organizaciji  VSNM Bjelovar i  UABA Bjelovar ,28.04.2018 obilježena je 77 godišnjica stradanja srpskih civila gudovačkog kraja iz 1941.
Po formiranju   marionetske, fašističko-nacističke NDH, donošeni su genocidni  zakoni kojima su Židovi,Romi i Srbi stavljeni u poziciju "odstrela".
Ustaše su 27/28.04.1941 započeli prikupljanje srpskih civila,mahom muškaraca(njih gotovo 200), iz okolnih sela Stančića,Klokočevca,Tuka,Bolča,Korenova,Prgomelja i samog Gudovca.
Tako prikupljene sproveli su ih nedaleko pravoslavnog groblja te ih streljali a preživjele dotuklji tvrdim predmetima.
Nažalost,žrtve i njihovi potomci novu tragediju doživjeli su početkom 90-tih godina kada su bezumnici u potpunosti devastirali Spomen-područje Gudovac.Srušen je monumentalni spomenik bjelovarčanina i jednog od najvećih hrvatskih kipara 20 stoljeća Vojina Bakića, koji je svjedočio o dimenziji zločina.Isto tako uništene su spomen ploče sa imenima i prezimenima stradalnika.
Uz veliku pomoć Srpskog narodnog vijeća ploče sa imenima stradalnika su vraćene na nekadašnje podeste.Grad Bjelovar i Bjelovarsko bilogorska županija pridružili su se u obnovi ovog spomen područja,kako financijski,tako i redovitom komemoriranju ovim nevinim ljudima.
 
Okupljenima se u ime grada Bjelovara obratio gradonačelnik Dario Hrebak.U ime Bjelovarsko-bilogorske županije govorio je župan Damir Bajs.Prisutnima se obratio i predsjednik SABA Franjo Habulin.U ime naroda žrtve govorio je predsjednik SNV i saborski zastupnik prof dr.Milorad Pupovac.
 Kao i prethodnih godina sa nama su bili članovi UABA zagrebačke županije koji su stigli organiziranim prijevozom.Medijator obilježavanja bio je Ranko Babić.
Obratili smo posebno pažnju na govore župana Bajsa i prof.Pupovca,koji su obećali da će učiniti sve kako bi se Bakićev spomenik vratio u izvornom obliku.

FOTOGRAFIJE: