Pregled svih događaja

VSNM BBŽ proslavilo Đurđevdan

U bjelovarskom hotelu "Central" 05.05.2018.održana je svečana sjednica srpskog manjinskog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, kojom je obilježena i krsna Slava vijeća "Đurđevdan".
Čin prelivanja koljiva i rezanja slavskog kolača obavio je paroh bjelovarski otac Nemanja Obradović.
Predsjednik vijeća Darko Karanović obratio se okupljenim vijećnicima i uzvanicima prigodnim govorom koji donosimo u cjelini.
Okupljenima se obratio i dožupan Saša Lukić, zamjenica gradonačelnika Bjelovara Valna Bastijanić Erjavec,zatim jedan od potpredsjednika Srpskog narodnog vijeća Svetislav Mikerević a u ime Ambasade Republike Srbije u Zagrebu konzul Nenad Maričić.
U ime  VSNM grada Varaždina i VSNM Varaždinske županije obratio se Mile Sekulić a u ime VSNM Pakrac predsjednik Nikola Ivanović.Obratio se i tajnik VSNM Koprivničko-križevačke županije Nenad Prijić kao i zamjenik predsjednika VSNM Zagrebačke županije Dragoljub Geratović.
Tradicionalno VSNM BBŽ uručuje priznanje "Pavle Solarić"pojedincima i institucijama koje svojim aktivnostima doprinose očuvanja identiteta i opstojnosti srpske zajednice ovih prostora.
Dobitnici priznanja za ovu godinu odlukom  sjednice VSNM BBŽ od 28.03.2018. su:
 
Višnja i Zdravko Pevec, Radovan Dožudić, Milan Radaković i Dušan Zorić.
 
Slavljenička veče nastavljena je uz posluženje i muziku naših prijatelja Ivana Matanića-Maestra i harmonikaša Žarka Peraka.
 
GOVOR PREDSDJEDNIKA VSNM BBŽ DARKA KARANOVIĆA:
 

          Oče Nemanja,poštovani konzule Ambasade Republike Srbije,g. Maričiću, poštovani dožupane g. Lukić , poštovana zamjenice   gradonačelnika  Bjelovara gđo. Valna Bastijanić Erjavec, poštovani zamjeniče predsjednika SNV,g.Mikerević ,poštovani predsjednici  i zamjenici  općinskih ,gradskih županijskih manjinskih vijeća ,poštovani manjinski predstavnici, dragi prijatelji!

Dobro došli  u grad Bjelovar, dobro došli u našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, županiju svojstvenu  po mnogo čemu pa i po tome da u njoj živi koloplet nacionalnih manjina, onoliko koliko ih je i registrirano u Republici  Hrvatskoj. Preko 14% ukupnog stanovništva su upravo pripadnici nacionalnih manjina.T o je svojevrsni pokazatelj povijesne tradicije multikulturalnosti ovog prostora bivšeg sustava Vojne krajine varaždinskog generalata.

Dakle, naša županija pripada krugu starih hrvatskih povijesnih županija.
Srpska zajednica   zajedno sa većinskim narodom dala je nemjerljiv doprinos u ukupnosti razvoja , kako sustava Vojne krajine, samog grada Bjelovara  tako i danas, sudjelujući u nizu aktivnosti sa ciljem razvoja ovog prostora Republike Hrvatske.

Ne zaboravimo da je po ukidanju vojne vlasti varaždinskog generalata iz 1871 formirana bjelovarska županija i da je njen prvi Veliki župan bio Ivan Trnski a da je poslije njega ovu časnu dužnost obavljao Srbin, Budislav Bude Budisavljević-prijedorski, visoki oficir Austrougarskog  carstva, plemić, književnik i političar.

Upravo ove godine slavimo 200 godišnjicu rođenja jednog od najvećih hrvatskih ali i srpskih pjesnika, porijeklom grubišnopoljca,rođenog na obroncima Bilogore, nedaleko Pitomače, Petra Preradovića, koji je neraskidiva poveznica hrvatskog i srpskog naroda.

Velika Pisanica je 1779 dala jednog od najzaslužnijih Srba u očuvanju srpskog identiteta,l ingvistu,
pjesnika ,tvorca prvog geografskog atlasa u Srba  i onovremenog izdavača knjiga Pavla Solarića. U Velikom Grđevcu 1941 rođen je čuveni prota Dušan Kašić, kasnije ravnatelj beogradske bogoslovije srpske pravoslavne crkve. U Goveđem Polju  pokraj Daruvara rođen je 1947 prota Slobodan Mileusnić, autor 30 tak knjiga i za života upravnik muzeja Srpske pravoslavne crkve..
Od 1900 -1911 u Bjelovarskoj gimnaziji kao katihet radi Radoslav Grujić, autor „Apologije srpskog naroda u Hrvatskoj i Slavoniji“i jedan od najvećih autoriteta i stvaralaca Srpske pravoslavne crkve.
U gradu Bjelovaru je rođen, u njemu je stvarao, jedan od najvećih modernih hrvatskih i srpskih kipara Vojin Bakić.
Posebno želim napomenuti da je poslije Plaškog, po interijernoj površini , bjelovarska srpska pravoslavna crkva Svete Trojice najveća u RH a da je treća po redu - Lazarica u Velikoj Pisanici. Ovaj podatak dovoljno govori o snažnoj vjeri, svijesti  i odanosti Srba Vojne krajine pravoslavnom  kršćanstvu.

Srpska zajednica i danas je najbrojnija nacionalna manjina naše županije. Koristim današnju priliku kako bi se zahvalio  gradu Bjelovaru, njegovog dojučerašnjem ali i današnjem gradonačelniku  i posebno županu Bjelovarsko –bilogorskežupanije, što smo kao zajednica upravo prije nešto više od godinu dana dobili respektabilan prostor za rad od cca 130 metara kvadratnih , u samom centru grada Bjelovara u Demetrovoj ulici broj 1.
Prostor zajednički koristi srpsko  vijeće grada Bjelovara i BBŽ. Posve je razumljivo da smo ga nazvali Srpski kulturni centar „Pavle Solarić“.Kako smo i zamislili, ovaj polivalentni i multikulturalni prostor je do sada organizirao promocije knjiga, književne večeri, foto izložbe, izložbu veženih i merkanihručnih radova i što je izuzetno važno,svakodnevno je otvoren za sve ljude dobre volje,bez obzira na njihovu nacionalnu ili neku drugu različitost. Isto tako prostor služi za održavanje redovnih sjednica i predsjedništva oba vijeća kao i za potrebe predsjedništva i manjinske koordinacije BBŽ.

Ovim putem se zahvaljujem i našoj nacionalnoj koordinaciji, Srpskom narodnom vijeću, koje uvijek, ne samo financijski pomaže naš rad i predstavlja siguran oslonac za naše aktivnosti.
Ambasada Republike Srbije u Zagrebu uistinu godinama prepoznaje naše aktivnosti, tako da je i sada u suradnji sa Upravom za suradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pomogla u popuni biblioteke našeg kulturnog centra sa cca 3.000 knjiga.

U stalnoj smo suradnji sa Zajednicom Udruga antifašista i antifašističkih boraca BBŽ kao i sa UABA Bjelovar, Garešnica, Čazma,Daruvar i Grubišno Polje.
Održavamo i njegujemo stalnu suradnju sa parohijama srpske pravoslavne crkve naše županije kao i sa SKD „Prosvjeta“ iz  Garešnice i Daruvara.
Zahvaljujem se na suradnji  i zajedničkim aktivnostima predsjedniku i zamjeniku predsjednika manjinske koordinacije BBŽ ,koji su svojim radom doprinijeli da naša županija u RH postane  primjer dobre prakse u radu sa manjinskim zajednicama.

6 maja, proslavljamo Svetoga velikomučenikaGeorgija ,u narodu zvan Đurđevdan, jednoga od stradalnika za Hristovu vjeru ,Krsnu Slavu našeg vijeća, koju obilježavamo danas. Koristim priliku da čestitam i poželim sretnu slavu  svima kojima je Sveti Đorđe porodični zaštitnik i posrednik ka Gospodu.

Još jednom, dobrodošli  u grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

                                                                                                                           PREDSJEDNIK
                                                                                                                     Darko Karanović mr.polit.

FOTOGRAFIJE: