Pregled svih događaja

Održana 13. Sjednica VSNM BBŽ

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić"u Bjelovaru,14.09.2018.održana je 13. redovna sjednica IV Saziva srpskog manjinskog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
Vijećnici su upoznati sa aktivnostima srpskih saborskih zastupnika vezano uz Odluku Vlade RH o financiranju projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina,sukladno Operativnim programima za nacionalne manjine za razdoblje 2016-2020.
Ove nacionalne mjere provode se za ostvarenje ravnomjernog razvoja svih krajeva RH u skladu sa načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.
Miinistarstvo regionalnog razvoja i fondova EU,Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva,poduzetništva i obrta financira u 2018. godini projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom VIŠE od 5% u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema Popisu stanovništva iz 2011. godine.
U prostorijama Srpskog privrednog društva "Privrednik"(u 8 mjesecu) održana su dva seminara o načinu aplikacija za bespovratna financijska sredstva iz ovog projekta.Seminaru su prisustvovali dr.Vanja Ficnar i Dušan Margetić.
Aplikacije se mahom odnose na financiranje malih OPG ,čiji godišnji prihod nije veći od protuvrijednosti 4.000 eura(tzv ekonomska veličina).Natječaj je otvoren do 24.09.2018.Zainteresirani se mogu javiti predsjednicima općinskih i gradskih vijeća srpske zajednice.
 
Vijećnici su također upoznati sa dosadašnjim aktivnostima vezanim uz tzv"kapitalne investicije"i financijska namjenska sredstva koje je vijeću usmjerilo Srpsko narodno vijeće ,sukladno Odluci Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH.Naime za investicije prema VSNM Grubišno Polje,Daruvar,Dežanovac,MO Prokop ,NK "Imsovac"i MO Imsovac pristiglo je 115.000,00kn,koje će se namjenski utrošiti sukladno aplikacijskom programu.
Naša nacionalna koordinacija,SRPSKO NARODNO VIJEĆE,sukladno svojim plansko-programskim aktivnostima,a u dogovoru i aplikaciji koje je uputilo srpsko županijsko vijeće Odlučilo je da se rad naših vijeća u BBŽ sufinancira sa 41.000,00kn.
VSNM BBŽ prihvatilo je prijedlog o raspodjeli ovih sredstava a koji se nalazi u prilogu ovog izvještaja.
Komemoracija za stradale srpske civile Grubišnog Polja na Trandlerovom brijegu i Kiševom jarku (iz 28.09.1942)održati će se 29.09.2018 (subota)s početkom u 10.00 sati,parastosom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa u Grubišnm Polju.Potom će se učesnici uputiti na navedene lokacije i položiti vijence.
Vijeće će biti nosilac izdavanja buduće knjige Laze Šironje iz Daruvara.Naime,Lazo je svoj život dobrim djelom posvetio izvornoj narodnoj pjesmi,posebno napjevima iz zapadne Slavonije.Godinama je i vodio seniorsku pjevačku sekciju  SKD "Prosvjeta"iz Daruvara.Desetljećima je marljivo prikupljao tekstove pjesama koje kanimo izdati kao knjigu.
 
Usvojena je i molba crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkve iz Trnovitičkog Popovca,o financijskoj pomoći za održavanje hramovne slave Svete Petke 27.10.2018.godine.
 
Predsjednik je upoznao vijećnike sa odlukama predsjedništva o financijskoj pomoći za VSNM Dežanovac i Sirač(održavanje Dana vijeća i krsne Slave),kao i opožarenim obiteljima Murgaš i Janković.Vijeće je također odlučilo da kupi 6 knjiga Franje Fabijanca koju je autor posvetio Svetinji u Kreštelovcu.
VSNM BBŽ i VSNM Daruvar financijski će pomoći drugo izdanje knjige prote Luke Bosanca o manastiru Pakra.
Sjednici je prisustvovao i dožupan Saša Lukić kao i predsjednik VSNM Grubišno Polje Milan Knežević.

FOTOGRAFIJE:

DSCN2680.JPGDSCN2673.JPGUntitled.pngDSCN2678.JPGDSCN2676.JPGDSCN2671.JPGDSCN2679.JPGDSCN2672.JPGDSCN2670.JPGDSCN2675.JPGDSCN2674.JPGDSCN2677.JPGDSCN2668.JPG