Pregled svih događaja

Nacionalni susret Nijemaca i Austrijanaca

U organizaciji Udruge Nijemaca i Austrijanaca općine Sirač,u Siraču je 23.09.2018 održan prvi Nacionalni susret predstavnika i Udruga njemačke manjine u Hrvatskoj.
Manifestacija je održana u prostoru Hrvatskog doma u Siraču a predvodili su je saborski zastupnik Goran Beus Richemberg ,ujedno i predstavnik njemačke nacionalne manjine u zagrebačkoj županiji,te Vladimir Ham iz Zemaljske Udruge podunavskih Švaba iz Osijeka.
 
Pristiglim sudionicima,uzvanicima i gostima predstavile su se limene glazbe ispred Hrvatskog doma,a u samom domu su na uvid postavljeni panoi sa Izložbom "Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća ,autora gospodina Richemberga.U sklopu programu su se okupljenima uz voditelje programa obratili i u ime župana Bjelovarsko-bilogorske županije dožupanica Tanja Golubić Novotny,predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca Josip Krajcer,te predstavnici Udruga iz Vukovara,Osijeka kao i iz Njemačkog veleposlanstva iz Zagreba.
Među gostima, a u ime jednog od pokrovitelja manifestacije,Sabora Republike Hrvatske, bio je i Saborski zastupnik Veljko Kajtazi
U Siraču je svečano otvorena i spomen ploča koja govori o prvom doseljavanju Nijemaca u prostore zapadne Slavonije i općine Sirač.
U prilogu Vam predstavljamo i kratki uvodni dio iz knjige g.Richemberga koji govori o doseljavanju Nijemaca u Hrvatsku.

FOTOGRAFIJE: