Pregled svih događaja

Održana komemoracija u Grubišnom Polju

Povodom sjećanja na 76-godišnjicu stradanja srpskog naroda Grubišnog Polja od strane ustaškog naci-fašističkog režima  na Trandlerovoj djetelini i Kiševom jarku,29.09.2018 održan je parastos u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa,koji je predvodio paroh iz Velike Bršljanice, Slavimir Gvojić.
Potom su se poštovaoci žrtava uputili na navedene  lokacije te  položili vijence.Vijence su položile delegacije VSNM Grubišno Polje i VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije.
Kod spomen ploče na Trandlerovoj djetelini okupljenima se obratio predsjednik VSNM Grubišno Polje ,Milan Knežević.Podsjetio je na strahote ustaške ofenzive na bilogorska sela iz rujna 1942, kojom je u jasenovački i sisački logor otjerano oko 3000 Srba.Među njima bio je i znatan broj žena i djece sa Kozare.Dio ih je streljan i na lokaciji Trandlerovog brijega.
Na ovom spomeniku piše:"slovenke i kozaračke majke i djeca,sjedinjene u smrtnom grču,počivaju ovdje zajedno sa svojim domaćinima"
Nažalost,u proteklom sustavu vrijednosti nikada nije utvrđen stvaran broj streljanih i poklanih, te sahranjenih na ovoj loakciji.
Tek 1974 po otvaranju spomenika a po kazivanju Roma iz Stalovice koji su imali obavezu sahranjivanja ,još 11 mučenika ,5 iz porodice Gavran,baka Grković ubijena u Stalovici kao i 5 muškaraca zaklanih u obližnjo Živkovoj dolini,ukopani su na ovoj lokaciji i našli zajedničko počivalište.
Poslije neljudskog  pokolja na Bilogori ostalo je zapisano"Stravičan je izgled bilogorskih sela i preostalog naroda,prazna i spaljena sela,i u kući ,tu i tamo starci,žene i djeca u crnini,zaplakani,svugdje pustoš,kuće zapaljene i prazne,stoka gladna bez gospodara".
Okupljeni su potom položili vijence i na lokaciji Kiševog jarka.
Predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović izrazio je zahvalu i veliko poštovanje preminulom dr.Milanu Bastašiću,koji je svojim pisanim radovima ovjekovječio golgotu Srba Grubišnog Polja i okoline.
Isto tako se zahvalio UABA Grubišno Polje i Veliki Grđevac koja je uz pomoć Srpskog narodnog vijeća izdala knjigu prof.Rastka Pražića koja je vječni svjedok stradanja srpskih civilnih žrtava grubišnopoljskog kotara u Drugom svjetskom ratu.
Okupljeni su nastavili druženje u prostoriji pri našoj crkvi Svetoga Đorđa,uz posluženje koje je pripremilo Vijeće srpske zajednice Grubišno Polje.
 
 
FOTOGRAFIJE: