Pregled svih događaja

"Dan sjećanja na Holokaust"

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Daruvara,Ekonomska i turistička škola Daruvar,te Glazbena škola Brune Bjelinskog ,Daruvar,26.01.2019 obilježili su  u Kinu "30 svibnja"u Daruvaru, "Dan sjećanja na Holokaust"
"Ako se svijet ne promjeni,ako svijet ne otvori vrata i prozore,ako ne izgradi mir-istinski mir-tako da moji praunuci imaju šansu u njemu,onda ne mogu objasniti zašto sam preživjela Auschwitz,Bergen-Belsen, i Ravensbruck",potresne su riječi Ceije Stojka koje su stajale u pozivnici za ovu manifestaciju.
27.01.Međunarodni je "Dan sjećanja na Holokaust" vezan uz oslobođenje užasnog Auschwitza,koji su Sovjetske trupe oslobodile 1945 godine.
HOLOKAUST je bio sistemski,birokratski,državno planirani progon i ubijanje oko 6 miliona Židova,i jednako tako ostalih ne-njemačkih naroda,pa tako i Roma,Srba i ostalih Slavena,te svih protivnika nacističkog i sličnih režima.
Prisutnima se obratila dipl.iur. Zvjezdana Drašner , uz prof.Radmilu Frantal "najodgovornija" što se daruvarski srednjoškolci izuzetno educiraju u spoznaji o strahotama nacizma i fašizma u toku II Svjetskog rata.
"Therezinstadt,Auschwizt,Bergen-Belsen,Dachau,Mathausen,Jasenovac,Jadovno.......
Mjesta koja svojom tišinom neumoljivo stoje i podsjećaju svijet na vrijeme mraka,na vrijeme kada je izgubljena ljudskost.....Mjesta koja neumoljivo svjetska povijest veže uz Holokaust i mnogobrojne izgubljene živote,izgubljene duše.Mjesta koja više ne pripadaju jednome,nego svima.Ali i mjesta koja nose nadu.Nadu koja je tinjala u životima zarobljenih,nadu koja je neke od tih života spasila,nadu koja je sve od tih života zapisala u budućnost.
Mi danas odajemo počast svim žrtvama Holokausta,svim žrtvama zločina protiv čovječnosti,podsjećajući se da ljudskost,čovječnost ne poznaje razlike i prihvaća sve iako možda i ne razumije.
U programu su sudjelovali učenici i profesori Glazbene škole Bruno Bjelinski.Prisutnima je prikazan i dokumentarni film "Joeova violina"

FOTOGRAFIJE: