Pregled svih događaja

Elektrifikacija manastira Pakra

Nakon dugog niza godina i nekoliko pokušaja napokon je pred ostvarenjem dugo očekivani projekt elektrifikacije manastira Pakra i osiguranje dovoljno zakupljene snage električne energije za sve potrebe manastira.

Naime, manastir Pakra nikad nije bio priključen na elektroenergetsku mrežu te je u svojoj povijesti dobivao električnu energiju iz vodenice koja nažalost nije dugi niz godina u funkciji, točnije od 1943god. (76 godina nije u funkciji), kada je bila srušena i zapaljena te je upravo to razlog zbog kojega smo tražili da se priključak i omogući.

S obzirom na zahtjevnost samoga projekta, bilo je nužno osigurati određene predradnje kako bi se priključak i odradio. Radi se o izradi nove trafostanice i polaganju u zemlju kabla u dužini cca 1,100 m kao i ugradnje  samostojećeg ormara. Navedeni radovi koštaju cca 100.000 kn, a osigurani su zahvaljujući zamjeniku župana Saši Lukiću koji je uspio u sklopu  odluke Vlade RH koja je doznačila sredstva HEP – u, osigurati navedeni iznos.

Srpska pravoslavna crkva, Eparhija slavonska obvezala se je odraditi instalaciju unutar samog objekta, te dobiti atest od samog izvođača kako bi HEP mogao priključiti struju. Navedenim radovima financijski će pomoći grad Daruvar kao i općina Sirač kako bi se uspješno priveli kraju i kako bi svi uživali u povijesnom trenutku elektrifikacije manastira Pakra.

FOTOGRAFIJE:

IMG_5957.jpgIMG_5963.jpgIMG_5965.jpgIMG_5964.jpgIMG_5956.jpgIMG_5958.jpgIMG_5962.jpg