Pregled svih događaja

Održana V."Smotra"

Održana V."Smotra"

 
U Daruvaru je 13.04.2019.godine održana tradicionalna V"Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije.
Ovu izuzetnu manjinsku manifestaciju tradicijskih prehrambenih delicija i kulturnog izražaja kroz pjesmu i ples, pokrenula je Koordinacija Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije 2014.godine.
Svake godine mijenja se organizator iz redova nacionalnih manjina.
Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije i ovoga puta bila je Bjelovarsko-bilogorska županija i njen župan gospodin Damir Bajs,a neposredni organizator češka nacionalna manjina naše županije.
U 14,00 sati na središnjem Trgu Kralja Tomislava u Daruvaru,posjetitelji su na  štandovima koje su pripremili članovi mađarske,češke,srpske, romske zajednice kao i nijemci i austrijanci te predstavnici većinskog hrvatskog naroda iz Šandrovca,mogli uživati u tradicijskim jelima i ručnim radovima.
Uz štandove bilo je pjesme i plesa i mnogo pozitivne energije.
U 16,00 sati u Kino sali otpočeo je kulturno umjetnički program.Program manifestacije vodila je Lenka Lalić.U ime organizatora prisutnima se obratio Damir Malina ,predsjednik VČNM BBŽ i potpredsjednik manjinske Koordinacije,predsjednica daruvarskog gradskog vijeća,Snježana Sabo i župan Damir Bajs,koji je službeno i otvorio Smotru.
Smotri su uz župana prisustvovali i dožupani Bojana Hribljan,Saša Lukić i Tanja Golubić Novotny,pročelnica i zasmjenica Kabineta župana Mirna Čačić Klobučić i Romana Pavlović,predsjednik manjinske Koordinacije BBŽ Šandor Toth,predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović, i mnogi predsjednici općinski i gradskih manjinskih vijeća naše županije.
U prezentaciji štandova i kulturno umjetničkom programu sudjelovali su:
Češke besede iz Daruvara,Doljana,Gornjeg Daruvara i Ljudevit sela
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbori Daruvar,Garešnica i Grubišno Polje
Zajednica mađara Grubišno Polje,Bjelovar
Udruga Roma Bjelovar
Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
HKUD "Šandrovac"u ime većinsko hrvatskog naroda
Nakon podjela zahvalnica za učešće u "V Smotri" organizator je u Češkom domu pripremio večeru za učesnike u programu i goste,koja je protekla uz mnogo pjesme i plesa.
Domaćin  VI Smotre biti će srpska zajednica naše županije.

FOTOGRAFIJE: