Pregled svih događaja

Sveti Nikolaj u Koreničanima

Srpska pravoslavna crkva obilježava 22.05.prenošenje moštiju Svetoga oca Nikole iz Likeje,grada Mira(Nikejsko carstvo) u grad Bari.Naime ,usljed opasnost od prodora Turaka Suldžuka u prostor vizantijske Male Azije,zemni ostaci Svetoga Nikole prenešeni su u Bari ,koji je tada pripadao vizantijskom carstvu,a danas je u sastavu talijanske države.
U selu Koreničanima (općina Đulovac)  25.05.2019. godine u obnovljenom hramu  posvećenom prenošenju moštiju Svetoga Nikole ,održana je Sveta liturgija koju je predvodio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Pakračko-slavonski g.Jovan uz sasluženje đakona Milana Jovića i Milana Tomaševića te paroha slatinskog Dragana Gaćeše,pakračkog Đorđa Teodorovića,daruvarskog Đorđa Ostojića te protostavrofora Luke Bosanca iz Daruvara.
Liturgiji su prisustvovali i predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV-a Darko Karanović,predsjednik VSNM Dežanovac Željko Mileusnić i u ime domaćina i organizatora predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković. Posebna zahvalnost i ove godine ide Vijeću srpske nacionalne manjine općine Đulovac,porodici Orozović Save kao i porodici Radaković i Žarković za učinjen organizacijski trud.
Znatan broj prijeratnih stanovnika Koreničana, koji su usred nesretnog rata 90-ti bili primorani napustiti svoju djedovinu i ove godine su  učinili napor da dođu u svoje selo i dostojanstveno obilježe hramovnu slavu i svog sveca zaštitnika.
Organizator je za sve vjerne ljude pripremio časnu trpezu.

FOTOGRAFIJE: