Pregled svih događaja

Promocija knjige Laze Šironje

U prostorijama Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar,održana je 06.06.2019.godine promocija zbirke narodnih pjesama "Oj,djevojko,draga dušo moja" autora Laze Šironje iz Daruvara.
Lazo je rođen 1936.godine u Donjim Sređanima,diplomirani je ekonomist,kulturni i javni djelatnik.
Jedan je od osnivača pjevačke sekcije Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Daruvara,koja njeguje poetsku baštinu svog zavičaja,bez obzira na to iz kojeg užeg kulturnog određenja ona dolazila.Ova knjiga mu je u literarnom smislu,prvo objavljeno djelo.
Kako autor reče"ovu zbirku posvećujem prerano umrlom sinu Nenadu i svima koji su pomogli u prikupljanju i objavljivanju literarne građe za ovu knjigu".
 
Nakladnik knjige je Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije,a knjigu je uredio spisatelj Radovan Dožudić,koji o ovoj zbirci zapisa.
"Sačuvati kulturnu baštinu jednako je važno kao i stvarati je.
Nematerijalna kultura,posebno poezija i proza,živa riječ koja se prenosi usmenim putem(od usta do usta)izložena je zaboravu.Ako se ne zapiše.
Autor ove knjige,Laoz Šironja učinio je taj kreativni čin,očuvanja "riječi" koje je naslijedio,koje je i osobno stvarao,koje svakako zaslužuju da budu sačuvane za naraštaje koji će doći. Zapisao je -ono što je sljedovao,ono što živi,i ono što predaje drugima.
"Oj,djevojko,draga dušo moja" knjiga je koja se opire zaboravu.Stihovi ovih pjesama,proživljeni su,ne samo od strane autora koji ih je zabilježio,već i nas koji ćemo ih čitati,pjevati,prisjećati se....
Čiji li su to stihovi?Ljepota ne poznaje "vlasnički list".Jer,kultura kojoj nedostaje univerzalnosti,izgubila bi se u vlastitoj osami.
Sve pjesme iz ove zbirke prvobitno su bile ispisane rukom(!) autora ove knjige.One su njegova sudbina i njegova poruka.One su naše-bez obzira"koji smo".Zapisane su da bi trajale.Neka traju."
Promociju knjige organiziralo je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Daruvara u čije ime se prisutnima zahvalila novoizabrana predsjednica Nikolina Glodić.

FOTOGRAFIJE: