Pregled svih događaja

Jadovno 2019.godine

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i ove su godine organizirali komemoraciju u Jadovnu nedaleko Gospića.
Sustav otvorenih koncentracijakih logora Jadovno,Slano na otoku Pagu,za Židove Rome,Srbe kao i Hrvate antifašiste ,koji su od početka uspostave NDH osuđivali ustašku vlast,počeo je sa radom netom po proglašenju ove zločinačke tvorevine.
Stočni vagoni dovozili su ove nesretnike do Gospića,potom su vezani u kolonama odvođeni do 10 km udaljenih velebitskih jama i ondje svirepo ubijani na razne načine,te bacani u kraške jame.
 
VSNM BBŽ je i ove godine organiziralo odlazak potomaka i poštovatelja sjena ovih stradalnika u Jadovno. Autobus(usluge prijevoza i ove godine su pružili naši prijatelji iz "Kolić-tours" iz Koreničana) 
se kretao iz Daruvara,Garešnice,Kutine,Gospića  do Jadovna i natrag.
Dobro je znano da su 26/27.04.1941 .godine u širem regionu  Grubišnog Polja, ustaške snage sakupile oko 500 isključivo muškaraca i uputile ih preko Zagreba,logora "Danica" pokraj Koprivnice u pravcu sustava logora Jadovno .Samo 14 njih vratilo se svojim kućama.
Članovi VSNM Grubišno Polje su kod Šaranove jame položili vijenac u pomen svojim nevino stradalim precima.
Parastos i pomen za ove stradalnike su predvodili Njegovo Preosveštenstvo Episkop Gornjo-karlovački Gerasim te Visokopreosvešteni Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski g.Porfirije uz sudjelovanje sveštenih lica.
Visoke delegacije Ureda predsjednice RH,Vlade RH,Vlade Srbije,SABE,SNV-a,Židovskih zajednica,predstavnika romske udruge "Kali sara"Ličko-senjske županije,srpskih manjinskih vijeća,položile su vijence pored spomenika.
Prisutnima su se obratili Franjo Habulin ispred SABA RH,Ognjen Kraus u ime židova i Milorad Pupovac  u ime Srpskog narodnog vijeća.
 
FOTOGRAFIJE: