Pregled svih događaja

8.Imsovački susreti

Nakon  završenih manjinskih izbora u općini Končanica ponovo postoji i radi Vijeće srpske nacionalne manjine, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.Broj Srba u općini pao je ispod 200 i shodno tome srpska zajednica  je od 2015-2019 godine imala  svog predstavnika-cu,Radu Božić.
Prema tumačenju UZPNM u lokalno samoupravi  gdje je od ukupnog broja stanovnika živi 1,5% pripadnika nacionalnih manjina, u toj jedinici nacionalna manjina može imati svoje vijeće. Tako da je srpsko vijeće ponovno formirano i nastavilo sa tradicionalnom manifestacijom "8.Imsovački susreti".Na čelu vijeća je ponovno izuzetno vrijedna Rada Božić,koja je ujedno i članica VSNM BBŽ.
 
Ostali smo nemalo pozitivno iznenađeni infrastrukturnim pomacima u i oko prostora Mjesnog doma u Imsovcu .Izrađena je polivalentna natkrivena terasa uz sam dom koja služi i kao bina za nastupe.Dom je okrečen,a u funkciji je i nova kuhinja. Posebnu pažnji izazvao je obnovljeni spomenik žrtvama ustaškog režima iz II Svjetskog rata. Predsjednica vijeća je pri otvaranju Smotre zahvalila načelniku općine Zlatku Bakuniću na pažnji općine prema srpskoj zajednici,ujedno se zahvalivši dožupanu Lukiću i Bjelovarsko bilogorskoj županiji na financijskoj pomoći za održavanje ove 8.Smotre.Gospoda Bakunić i Lukić su se obratili prisutnima.
 
Među gostima bili su predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednici VSNM Garešnica i Bjelovar Damir Sedramac i Dušan Margetić,VSNM Sirač ,Dežanovac ,Đulovac Stjepanović Željko,Mileusnić Željko i Milan Radaković,zamjenik načelnika općine Dežanovac Slavko Nehvatal. predsjednik ZUABA BBŽ Rade Jovičić.
 
U kulturno-umjetničkom djelu programa predstavili su nam se najprije domaćini,dječja sekcija SKD"Prosvjeta" pododbor Daruvar sa predstavom "Lija i ždral".
Potom su nastupali:
Zajednica Mađara Dežanovac sa plesnom i pjevačkom sekcijom
Pjevačka skupina SKD "Prosvjeta" u osnivanju iz Grubišnog Polja
Češka beseda Donji Sređani
Češka beseda Končanica
SKD "Prosvjeta" pododbori Daruvar i Garešnica predstavili su se zajednički, spletom igara iz Srbije u izuzetno lijepoj i atraktivnoj koreografiji Zorana Blanuše.
Poslije priredbe za sve učesnike u programu i uzvanike priređena je zajednička večera.
 
FOTOGRAFIJE: