Pregled svih događaja

Obljetnica formiranja III Moslavačke brigade

 
U Trnovitičkom Popovcu u subotu 21.09.2019 godine obilježena je jubilarna 75 godišnjica formiranja III Moslavačke brigade,koja je uz I i II Moslavačku brigadu bila dio XXXIII divizije vojske Jugoslavije.
Obljetnicu je organizirala Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije i UABA Garešnica. Pokrovitelj jubileja bila je BBŽ na čelu sa županom g.Damirom Bajsom.
Moderator jubileja bio je Milan Ivančević član predsjedništva ZUABA iz Garešnice.
Svečanost je počela polaganjem vijenaca kod obnovljenog spomenika u centru sela a nastavljena u Mjesnom domu.
Državnu himnu "Lijepa naša domovino" izvela je Tamburaško pjevačka sekcija KUD "Prijatelji" iz Bereka,koji su se u dijelu programa predstavili i sa pomalo zaboravljenim partizanskim pjesmama.
Riječi dobrodošlice okupljenima su uputili predsjednik UABA Garešnica Jadranko Paljan i predsjednik ZUABA Rade Jovičić.
O formiranju i borbenom putu III Moslavačke brigade govorio je učesnik NOR-a Martin Majcan iz Garešnice. Prisutnima su se obratili i dogradonačelnik Garešnice Goran Cupek,u ime Bjelovarsko-bilogorske županije pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje ,sport i kulturu Vanja Posavec i na kraju predsjednik SABA Franjo Habulin.
Uz "Prijatelje" iz Bereka u kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Garešnica sa dječjom sekcijom,spletom igara iz Moslavine i Srbije.a članica društva Isidora Ivančević izvela je recitaciju "Moslavačkoj četi"
Moderator Ivančević obavijestio je sve prisutne da će se 2020 godine u Podgariću kraj čuvenog spomenika Dušana Džamonje ,obilježiti 79 godina od ustanka naroda i narodnosti Hrvatske protiv naci-fašizma u II Svjetskom ratu. Za sve učesnike obilježavanja ovog značajnog jubileja, organizatori su pripremili tradicionalni "vojnički grah".
 
FOTOGRAFIJE: