Pregled svih događaja

Izvještajna skupština "Pravde"

U bjelovarskom hotelu"Central" 04.02.2020.g održana je redovna godišnja skupština Udruge osoba oštećenih terorističkim djelovanjem "PRAVDA" Bjelovar.
 
Nažalost,početkom nesretnih 90-tih godina u širem prstenu Grada Bjelovara u zrak je "dignuto" i uništeno 600-tinjak stambenih jedinica u vlasništvu mahom Srba ovoga kraja.Sve se ovo događalo van zone ratnih djelovanja..
Želja za pravdom i namirenjem nastale štete, (za koju niti po jednoj osnovi ne snose krivicu vlasnici objekata) bila je motiv za osnivanje Udruge.Osnivači su zacrtali i ciljeve djelovanja koji su:
 
1.Zaštita prava svojih članova kao i ostalih građana Republike Hrvatske koji su pretrpjeli štete terorističkih akata izvan zone ratnih djelovanja os 1991-1995. godine.
2.Surađivati će i poduzimati potrebne mjere i radnje putem svih institucija i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava kako u RH tako i van naše zemlje.
3.Posebno će se zalagati za ostvarivanje prava svih stradalnika terorističkih akata putem najviših organa vlasti,zakonodavne,izvršne i sudske.
4.Organizacija javnih događanja(savjetovanja,predavanja,seminara,kongresa,tribina,radionica,treninga,izložbi i stručnih skupova kojma se bavi Udruga).
5.Suradnja sa drugim istovrsnim i sličnim Udrugama i organizacijama u RH kao i u inozemstvu,te organizacijama koje podupiru rad Udruge.
6.Obavljanje drugih aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva utvrđenih Statutom a sukladno zakonu.

Skupštinu je vodio njen predsjednik Zvonko Iveković.
 
Tajnik , ("alfa i omega" Udruge "Pravda" ) Jovica Brkić podnio je izvještaj o radu Upravnog odbora Udruge kao i ostvarenje financijskog plana za 2019.godinu.Oba izvještaja su jednoglasno prihvaćena.Sukladno svojoj obvezi Udruga je uputila izvještajni dopis pučkom pravobranitelju RH.
Predsjednik Iveković se posebno zahvalio prisutnošću  gostiju iz Zagreba ,Zorana Pusića ispred Građanskog odbor za ljudska prava,Vesne Teršelić ispred Udruge "Documenta" te Želimiru Brali ispred Lige antifašista RH. Navedeni gosti su se i obratili Skupštini.
 
Govorili su i Saša Lukić ,zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine BBŽ,kao i Darko Karanović ,Savjetnik župana BBŽ za nacionalne manjine te predsjednik VSNM BBŽ.
O stanju i aktivnostima Udruge govorio je i jedan od osnivača Dušan Zorić iz Bjelovara.
Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje Mladena Gunjevića iz Prespe,koji je jedan od rijetkih oštećenih članova Udruge "Pravda" sa  rješenjem o obnovi uništenog objekta.

Druženje skuštinara i gostiju nastavljeno je u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" u Demetrovoj 1.
 

FOTOGRAFIJE: