Pregled svih događaja

6.Sjednica VSNM BBŽ

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" u Bjelovaru 19.06.2020 godine,održana je redovna sjednica srpskog manjinskog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije,šesta po redu u 5. Sazivu manjinskih vijeća.
 
Sjednici je bio prisutan 21 vijećnik od 25 koliko broji naše vijeće.Izvršena je analiza podjele sjemenskog kukuruza i humanitarne pomoći.I ovim putem zahvaljujemo našoj nacionalnoj koordinaciji Srpskom narodnom vijeću i Uredu za dijasporu i odnose sa Srbima u regionu pri Vladi Republike Srbije,koji su nastavili vid pomoći u distribuciji sjemenskog kukuruza, prije svega povratnicima i socijalno ugroženim kategorijama kao i aktivistima u srpskim vijećima i institucijama.
Ove godine stiglo je 280 vrećica koje su putem predsjednika općinskih i gradskih vijeća podijeljene našim Srbima u općinama: Đulovac,Sirač,Dežanovac,Končanica,Veliki Grđevac,Velika Pisanica i gradovima Grubišno Polje,Daruvar i Garešnica. Humanitarna pomoć pojavom "Kovid 19"krenula je isto tako u pravcu socijalno ugroženih i najpotrebnijih a sastojala se od prehrambeno-higijenskih potrepština ,U prvom dijelu pomoći stiglo je putem SNV-a 100 paketa koji su po istim kriterijima kao kod sjemenskog kukuruza podjeljeni na terenu.U drugom navratu stiglo je još 50 paketa i pokrili su općine Štefanje i Veliki Grđevac gdje po prvi put imamo srpska vijeća te u općinu Velika Pisanica i Grad Grubišno Polje.
Vijeće je zaključilo da se 05.09.2020.godine održi svečana sjednica Vijeća ,jer zbog znane "korone" nismo mogli proslaviti krsnu slavu,Đurđevdan. Sjednica će biti skromnija po broju pozvanih a održati će se u Mjesnom domu Goveđe Polje,općina Dežanovac .Odabir Goveđeg Polja je i  svojevrsno priznanje radu VSNM Dežanovac koje predvodi kao predsjednik član županijskog srpskog vijeća Željko Mileusnić sa Rajkom Borojevićem kao svojim zamjenikom.
 
Naše vijeće je za 2020 godinu uputilo aplikaciju vezano uz sustav "kapitalnih investicija"prema našoj nacionalnoj koordinaciji SNV-u.  Aplikacija se odnosi na proširenje bivše škole u selu Rogoža(selo koje veže sela Veliko i Malo Vukovje,Veliku i Malu Bršljanicu gdje su Srbi većinsko stanovništvo) kako bi se stvorili bolji uvjeti za rad izuzetno uspješnog Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Garešnica. Predsjedništvo SNV-a svojom odlukom je osiguralo 500.000,00 kn za ovu namjenu.U toku je izrada projektne dokumentacije u saradnji sa Gradom Garešnicom koji je i vlasnik ove zgrade.
 
Stav srpskih vijećnika je da što veći broj naših Srba izađe na izbore i sam zatraži listić za glasanje u XII IZBORNOJ JEDINICI ,odnosno"manjinskoj listi".I ovim putem pozivamo naše sunarodnike da izađu na izbore i podrže dosadašnje srpske saborske zastupnike kao bi kao i do sada radili na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.
VI Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koju organizira manjinska Koordinacija BBŽ uz pokroviteljstvo župana Damira Bajsa trebala bi se održati u 9 mjesecu, Ovogodišnji domaćin biti će srpska zajednica naše županije a tehnički VSNM Daruvar,jer je smotra i planirana da se održi u Daruvaru.
Predsjednik Karanović vijećnicima je predočio sve što je učinjeno u pripremama za otkrivanje Spomen ploče braći Bakić a sama manifestacija će se održati u Bjelovaru 20.06.2020. kod rodne kuće ove časne porodice.
Dožupan Saša Lukić upoznao je vijećnike sa Ugovorima o jednokratnom financiranju između BBŽ i srpskih vijeća u visini od 4.000 kn i to: VSNM Garešnica,Velika Pisanica,Đulovac,Končanica Dežanovac.
 
FOTOGRAFIJE:
 
DSCN4361.JPGDSCN4356.JPGDSCN4358.JPGDSCN4360.JPGDSCN4362.JPGDSCN4359.JPGDSCN4353.JPG