Pregled svih događaja

Vidovdan u Velikom Vukovju

U Veliko -vukovinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetome Luki,tradicionalno se obilježava  Vidovdan u spomen na 1389 godinu i  velikomučenog kneza Lazara i njegovu srpsku kosovsko-metohijsku vojsku koja je stala pred Osmanlije "za krst časni i slobodu zlatnu"
 
Svetu liturgiju predvodili su paroh stupovački otac Dalibor Petković i domaćin paroh iz Velike Bršljanice otac Slavimir Gvojić. Posebno zadovoljstvo bilo je i prisustvo nakadašnjeg paroha u našem kraju umirovljenog protostavrofora Đorđa Đurića koji se prigod
nom besjedom i obratio prisutnima.Sa nama su bile i monahinje iz manastira Svetoga Jovana,kao i monahinja iz sela Bijela,općina Sirač.Na večernjem bogosluženju sasluživali  su i oci Slaven Jovičić ,paroh u Grubišnom Polju i Velikopisanički paroh Miomir Gvojić.
 
Vjerni narod je uz rezanje slavskoga kolača i prelivanja koljiva uz svoje sveštenike obavio i trokraki ophod oko Svetoga hrama.Otac Slavimir je sve sabrane u liturgijskom bogosluženju pozvao na zajedničku posnu trpezu u vukovinski društveni dom. 

Sastavni dio obilježavanja Vidovdana bila je u popodnevnim satima i revijalna nogometna utakmica između domaćina NK"Radnički" Veliko Vukovje i NK"Vatrogasac" Husain koji je nastupio sa veteranskom sekcijom. U dijelu kulturno-umjetničkog programa nastupila je dječja sekcija Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Garešnica sa koreografijama koje je priredio predsjednik društva Zoran Blanuša. Druženje uz crkvu nastavljeno je uz živu muziku.
 
FOTOGRAFIJE: