Pregled svih događaja

Hramovna slava u Daruvaru

Hramovna slava u Daruvaru

U nedjelju,13.06.2021. godine u daruvarskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora održana je Sveta Arhijerejska liturgija koju je predvodio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Pakračko slavonski gospodin Jovan, uz sasluženje sveštenstva Pakračko slavonske Eparhije.

Ovaj svečani dan datiran je na samu Spasovsku nedjelju,pred pedesetnicu ,odnosno Svetu trojicu ili sedmu nedjelju po Vaskrsu.

Ovaj veliki datum iz 325. godine kada su se u Malo Azijskoj Nikeji ( tadašnje Istočno rimsko carstvo i vrijeme cara Konstantina i carice Jelene) ,skupili na Prvom Vaseljenskom saboru 318 otaca koji su osporili i odbacili  jeretičko učenje sveštenika Arija i zauzeli jasne stavove o Svetoj Trojici u jednini koji se i danas poštuju i slave.

Liturgijsko slavlje upotpunile su i monahinje iz manastira Pakra i Jasenovac

Njegovo preosveštensto Episkop Pakračko slavonski g.Jovan u nadahnutoj besjedi govorio je o ovom događaju. Ustvrdio je da se ovaj važan datum u historiji kršćanske crkve jedinstveno u svijetu proslavlja upravo u eparhiji Pakračko slavonskoj kojoj je taj datum i eparhijska Slava kao Slava crkve u Daruvaru.

Svetoj Arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i izabran zamjenik župana iz redova srpske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić, zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi kao i predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović.

Poslije Liturgije u crkvenom dvorištu upriličeno je blagdansko posluženje i druženje a izveden je i prigodan program koji su predstavili članovi Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbori iz Daruvara i Garešnice.

Velike zahvale idu domaćinu ,parohu srpske crkve u Daruvaru ocu Đorđu Ostojiću na izuzetnoj organizaciji.

Fotografije: