Pregled svih događaja

Izjava sjećanja Srpskog narodnog vijeća 04.08.2021.

Izjava sjećanja Srpskog narodnog vijeća

Tradicionalno,uoči vojno-redarstvene operacije "Oluja" hrvatske vojske i policije iz ljeta 1995 godine,kojom je gotovo u potpunosti izbrisan trag postojanja Srba na prostorima  Like ,Banije, Korduna i sjeverne Dalmacije,Srpsko narodno vijeće "Izjavom sjećanja" prisjeća se stradalništva Srba u ovim događajima.

Ove godine,predstavnici srpskih institucija, manjinskih općinskih i gradskih vijeća kao i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbori u Daruvaru,Garešnici i Grubišnom Polju ,okupili su se 03.08.2021. godine u 12,00 sati u Srpskom kulturnom centru "Isidor Dobrović" , Daruvar i zajednički minutom šutnje odali počast stradalnicima.Potom je profesorica Radmila Frantal pročitala "Izjavu sjećanja" koju je priredio prof.dr. Milorad Pupovac,predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Nakon toga bilo je vrlo emotivnih diskusija i podsjećanja na ove izuzetno teške dane srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.Diskutanti su pohvalili vrlo izbalansiranu Izjavu koja govori i o stradalništvu većinskog naroda na prostorima tzv.Republike srpske Krajine od 1991-1995 sa opaskom da se slično očekuje i od najodgovornijih političkih lidera i aktuelne vlasti Hrvatske.

Predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović govorio je prisutnima o izuzetnoj važnosti narednog popisa stanovništva predviđenog za drugu polovicu rujna mjeseca,koji nije puka statistika već je i političko pitanje od najvećeg značaja.

O Dopunskim izborima Srba za popunu općinskih ,gradskih vijeća i županijsku skupštinu govorio je v.d. predsjednika SDSS BBŽ Milan Radaković.

Fotografije: