Преглед цвих догађаја

Лазарева субота

Лазарева субота, 16.04.2022.

У суботу ,16.04.2022. године у Српској православној цркви посвећеној Светоме четверодневном Лазару ,с почетком у 10,00 сати ,одржана је Света литургија коју су служили јереји Драган Топић,парох нарћански,Стефан Максимовић парох у Бјеловару,Угљеша Пилингер ,парох у Вараждину,јереј Славен Јовичић,парох у Грубишном Пољу,ступовачки парох,отац Далибор Петковић и парох из Велике Бршљанице ,јереј Славимир Гвојић,уз домаћинску улогу пароха у Великој Писаници оца Миломира Гвојића.

Након традиционалног резања славског колача и преливања кољива присутном вјерном народу обратио се надахнутом бесједом отац Далибор Петковић,а домаћин ,отац Миломир Гвојић  је сав присутан вјерни народ позвао на заједничку славску трпезу у Мјесни дом опћине Велика Писаница.Вјерници су по примању нафоре (како и приличи дану у народу знаном и "врбица") примили и симболичну врбову гранчицу.

Отац Миломир укратко је народ упознао са динамиком обнове светиње, захваливши се Бјеловарско-билогорској жупанији и опћини Велика Писаница на финанцијској помоћи у обнови храма.

Уз посебно задовољство морамо нагласити да је на Светој литургији била присутна и Злата Беркеш предсједница Вијећа мађарске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније,предсједник и замјеник ВСНМ ББЖ Радован Дожудић и Дарко Карановић,предсједник и замјеник ВСНМ Бјеловар Душан Маргетић и Душан Зорић,као и предсједник ВСНМ Кутина Јовица Трбојевић.

Вијеће српске националне мањине Велика Писаница које предводи предсједник Павле Ћетковић и ове године је преузело велику бригу везано за послужење гостију и у потпуности оправдало повјерење.

Свечарима се у дому придружио и начелник опћине Велика Писаница Фреди Пали,а уз музику је настављено заједничко дружење.

Фотографије: