Pregled svih događaja

TVORNICA KULTURE - 14.04.2024.

TVORNICA KULTURE - 14.04.2024.

U nedjelju, 14.04.2024. održan je središnji stranački predizborni skup u punoj zagrebačkoj Tvornici kulture, od kuda su kandidati Dragana Jeckov, Milorad Pupovac i Anja Šimpraga pozvali birače da na izborima slobodno zatraže roza glasački listić i podrže kandidate pod brojevima 2., 4. i 5. i sloganom ''Hrvatska treba Srbe''.  U sklopu skupa, okupljeni su prisustvovali i kulturno-umjetničkom programu u izvedbi članova Ansambla narodnih igara SKD „Prosvjeta“ Vukovar koji su se predstavili „Igrama iz centralne Srbije“, ženskoj pjevačkoj grupi te narodnim orkestrom sa solistima, nakon čega su i zaplesali uz zvukove trube neponovljivog Dejan Petrović Big Band-a.

Fotografije:

 

OTVORENJE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA MOSLAVINA U ROGOŽI – 12. i 13.04.2024.

OTVORENJE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA MOSLAVINA U ROGOŽI – 12. i 13.04.2024.

U subotu 13.04.2024. godine s početkom u 19.15, sati, u selu Rogoži, smještenoj između Gradova Garešnice i Kutine kao i između dvije županije, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke, nakon gotovo 4 godine od početne ideje, otvoren je Srpski kulturni centar "Moslavina", koji će koristiti Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, pododbor Garešnica kao i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice.

 

Kako je i zamišljeno, ovo će biti multikulturalni prostor koji će koristiti ne samo institucije i članovi srpske zajednice već i pripadnici većinskog naroda i njemu pripadajuće institucije u sustavu međusobne koordinacije i potrebne suradnje i razumijevanja.

 

Čitavu priču pokrenulo je Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije na čelu sa predsjednikom Darkom Karanovićem te zamjenikom župana iz redova Srba BBŽ Sašom Lukićem ,nakon što su uz presudnu financijsku podršku iz sustava tzv"kapitalnih investicija" Srpskog narodnog vijeća, otvoreni Srpski kulturni centar "Pavle Solarić"u Bjelovaru ,te Srpski kulturni centar "Isidor Dobrović" u Daruvaru 2018, odnosno 2021 godine.Veliki doprinos otvaranju ovih centara dala je županija Bjelovarsko- bilogorska ali i Gradovi Bjelovar i Daruvar.

 

Ideja je bila da i Garešnica, gdje srpsku zajednicu  više nego uspješno godinama  predstavlja SKD Prosvjeta  koju predvode Zoran Blanuša i Nikola Radošević kao predsjednik i zamjenik, dobije svoj zasluženi prostor za rad. Od mogućnosti uređenja prostora u Velikom Vukovju ili Velikoj Bršljanici , ipak je zbog svoje izuzetne lokacije odabrana Rogoža, nakon dopisa u vidu molbi  i niza sastanaka koji su održavani u uredu gradonačelnika Garešnice, gospodina  Josipa Bilandžije, jer Grad Garešnica je i vlasnik bivše Osnovne škole u Rogoži te bez suglasnosti Grada nije bilo moguće započeti bilo kakvu inicijativu.

Srpsko narodno vijeće, krovna srpska institucija u Republici Hrvatskoj, osigurala je proaktivnim radom saborskih zastupnika SDSS, izuzetna financijska sredstva koja su preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH , (koji djeluje pri Vladi Republike Hrvatske) već od 2018 godine usmjeravana na uređenja društvenih domova, škola, igrališta, sjedišta manjinski vijeća itd., diljem Republike Hrvatske.

Srpsko narodno vijeće kao investitor, potpisalo je Ugovor sa Gradom Garešnicom o korištenju navedenog prostora na period od 20 godina a u periodu od početnih zemljanih radova na adaptaciji i proširenju Osnovne škole u Rogoži, pa do finalnih radova, SNV je od 2020 godine uložilo cca 430.000,00 eura.

Svoj doprinos dala je Bjelovarsko bilogorska županija u iznosu od 33.000,00 eura a Grad Garešnica kao vlasnik platila je projektu dokumentaciju.

 

Među mnogobrojnim uzvanica bili su prof.dr. Milorad Pupovac, predsjednik SNV, Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS, Saša Lukić, zamjenik župana BBŽ iz redova srpske zajednice, Mirjana Olujić, zamjenica župana SMŽ iz redova Srba, Slobodan Živković ,sekretar SKD Prosvjeta Zagreb, Goran Cupek, zamjenik gradonačelnika Grada Garešnice Josipa Bilandžije, Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a, Darko Karanović, predsjednik VSNM BBŽ, Radovan Dožudić, zamjenik predsjednika VSNM BBŽ, sveštenici Slavomir Gvojić paroh u Velikoj Bršljanici, Dalibor Petković, paroh u Stupovači, Stefan Maksimović, paroh u Bjelovaru, te u ime Mitropolije zagrebačko ljubljanske Bogoljub Ostojić. 

Među ostalim brojnim uzvanicima bili su i Jovica Trbojević, Damir Sedramac, Vanja Ficnar, predsjednici VSNM Gradova Kutina, Garešnica, Bjelovar i Grubišno Polje, Željko Mileusnić, Pavle Ćetković, Rada Božić, Milan Knežević sa podpredsjednikom Brankom Kašićem, predsjednici VSNM Dežanovac, Velika Pisanica, Končanica.

Predsjednici SKD Prosvjeta, pododbori Daruvar i Grubišno Polje, Srđan Bojčić i Ilija Mandarić, predsjednik SDSS Daruvar Petar Radosavljević.

Okupljenima su se obratili u ime domaćina predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbor Garešnica Zoran Blanuša, zamjenik župana BBŽ iz redova Srba Saša Lukić i predsjednik SNV-a prof dr. Milorad Pupovac

Medijator priredbe bila je Jelena Mirić.

 

Ovo dvodnevno otvorenje započelo je već 12.04.2024. predstavom za djecu i mlade „Čarobna kapa“ u izvedbi Teatra Barakuda 2012

U sklopu bogatog kulturno umjetničkog programa gledali smo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Garešnica, sa dječjom i seniorskom sekcijom pod vodstvom predsjednika i zamjenika društva, Zorana Blanuše i Nikole Radoševića te ZborXor.  U ime većinskog hrvatskog naroda predstavili su se KUD "Strahoninec "iz Strahoninca . Zabava se nastavila uz grupu "Garavi sokak".

Fotografije:

OTVORENJE FILMSKE MANIFESTACIJE PONOVO RADI BIOSKOP U DARUVARU 11.04.2024.

OTVORENJE FILMSKE MANIFESTACIJE PONOVO RADI BIOSKOP U DARUVARU 11.04.2024.

U četvrtak, 11.04.2024. sa početkom u 18h u otvorena je manifestacija „Ponovo radi bioskop“ ovaj puta prema scenariju Arsena Diklića i to filmom „MILIONI NA OTOKU“ (režija Branko Bauer).

Program je otvorio gospodin Nikola Puharić, savjetnik na odjelu za kulturu Srpskog narodnog vijeća koji je publici ukratko prezentirao rad i djelo Arsena Diklića.

Program je pozdravio i saborski zastupnik gospodin Boris Milošević koji je u svom kratkom obraćanju naznačio važnost postojanja i održavanja ovakvih kulturnih manifestacija.

 

Program „Ponovo radi bioskop“, manifestaciju posvećenu filmskoj umjetnosti, Odjel za kulturu Srpskog narodnog vijeća organizira od 2018. godine u suradnji s kinom Tuškanac, Jugoslavenskom kinotekom i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu.

Ideja manifestacije, čiji je naziv preuzet iz čuvene rečenice kultnog filma “Maratonci trče počasni krug”, je predstaviti suvremeno filmsko stvaralaštvo, ali i povijest srpskog filma iz jugoslavenskog perioda.

Prethodnih godina publika je imala priliku gledati filmove Milene Dravić, Sonje Savić kao i 18 izabranih televizijskih filmova odnosno tv-drama realiziranih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji Radiotelevizije Beograd koje su se prošle godine održale pod nazivom „Ponovo radi bioskop – TV film u kinu“

 

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Kina Tuškanac, Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Daruvara ove godine imamo priliku gledati filmove prema scenariju Arsena Diklića, književnika, novinara te filmskog i tv-scenariste u kinu Daruvar.

Ono što nas očekuje u okviru ove manifestacija je velika posveta umjetniku i scenaristu Arsenu Dikliću koji je ostvario predivnu suradnju sa Brankom Bauerom jednim od najvažnijih redatelja cijele epohe jugolavenskog filma. 

Program filmova scenarista Arsena Diklića predstavlja jedan mali presjek važnih ostvarenja fabularnog filma klasične kinematografije.

 

Važnost programa prepoznao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

 

U ponedjeljak 15.04. u kinu Daruvar možete pogledati još:

 

„Hajdučka vremena“ – 18:00h

„Zimovanje u Jakobsfeldu“ – 19:45h

 

Ulaz na ovaj program je besplatan!

 

Fotografije:

_MG_0161.JPG1713018313136.jpg_MG_0179.JPG_MG_0169.JPG_MG_0167.JPG_MG_0165.JPG1713018313131.jpg_MG_0175.JPG_MG_0164.JPG

 

PREDIZBORNI SKUP – DARUVAR – 11.04.2024.

PREDIZBORNI SKUP – DARUVAR – 11.04.2024.

U četvrtak, 11.04.2024. sa početkom u 17h u Daruvaru je organizirano druženje sa predstavnicima SDSS-a.

Kratkim govorom predsjednik SDSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije gospodin Milan Radaković pozdravio je goste: saborskog zastupnika gospodina Borisa Miloševića (zamjenik Anje Šimprage), zamjenika župana Karlovačke županije i člana predsjedništva SDSS-a gospodina Dejana Mihajlovića (zamjenik Milorada Pupovca) i načelnika Općine Erdut i člana predsjedništva SDSS-a gospodina Jugoslava Vesića (zamjenik Dragane Jeckov).

Gospodin Radaković okupio je 40-ak sugrađana iz redova SKD „Prosvjeta“, Vijeća srpske nacionalne manjine i ogranaka SDSS-a kako bi se podružili i podsjetili da na predstojećim izborima zatraže roza listić.

Među okupljenima bio je zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine gospodin Saša Lukić koji je spomenuo i važnost ostvarenja kapitalnih investicija kroz koje je Županijsko Vijeće povuklo ukupno 70 tisuća eura za uređenje sportskih igrališta, prostora kraj crkvi i čitaonica te pozvao sve okupljene sa 17.04. izađu na izbore.

Fotografije:

4. SJEDNICA VIJEĆA VI SAZIVA, 04.04.2024.

4. SJEDNICA VIJEĆA VI SAZIVA, 04.04.2024.

U četvrtak, 04.04.2024. u Srpskom kulturnom centru „Pavle Solarić“, Demeterova 1 u Bjelovaru, s početkom u 17 sati održana je 4. sjednica Vijeća VI saziva VSNM BBŽ.

Sjednici su prisustvovali: Milan Radaković, Gordana Ćetković, Milan Knežević, Radovan Dožudić, Petar Radosavljević, Darko Karanović, Zoran Blanuša, Ranko Bojčić, Radmila Frantal, Ranko Karanović, Branko Kašić, Sanja Klinac, Slobodan Knežević, Željko MIleusnić, Sanja Orozović Radojević, Mirjana Srbljanin, Branka Vekić, tajnica Tea Bjelajac i zamjenik župana iz redova srpske zajednice Saša Lukić.

Analizirane su točke dnevnog reda, a to su bile: financijski izvještaj za 2023. godinu; ostvareni projekti aplikacija iz sustava „kapitalnih investicija“ za 2024. godinu; parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj; aktivnosti Programa Plus u SKC „Pavle Solarić“ ; predstojeće komemoracije u Grubišnom Polju i Gudovcu.

Također, raspravljalo se i dogovaralo oko datuma održavanja krsne slave Vijeća (Đurđevdan), usvajanja prijedloga za priznanje „Pavle Solarić“ te su spomenuti i sportski susreti srpskih županijskih Vijeća koji će se održati u Rogoži 01.06.2024. godine.

Najavljena je i manifestacija pod nazivom „Ponovo radi bioskop“ koja će se u suradnji VSNM grada Daruvara sa glavnim organizatorima (SNV, kino Tuškanac i SKD Prosvjeta) održati u kinu u Daruvaru 11.04. i 15.04., a čije su projekcije besplatne.

Fotografije:

1712303777875.jpg1712303777885.jpg1712303777880.jpg1712303777872.jpg1712303777878.jpg1712303777882.jpg