Pregled svih događaja

Sveti Nikolaj mirilikijski u Velikoj Bršljanici

Srpska pravoslavna crkva 22.05. obilježava dan kada su  mošti Svetoga Nikole u strahu od osmanlijskih prodora sa istoka na Vizantijsku carevinu, prenešene u grad Bari, danas u Italiji. Praznik se obilježava kao prenošenje moštiju Svetoga oca Nikolaja.
Prvi puta u historiji Svečeve mošti su ove godine pokrenute i prevežene u Moskvu ,na blagodat vjernoga pravoslavnog naroda Rusije.
Naša crkva u Velikoj Bršljanici dostojanstveno je obilježila svoju hramovnu Slavu,Svetom liturgijom i trokrakim obilaskom svetinje uz litije.
Domaćin Slave otac Slavimir Gvojić ugostio je brojna sveštena lica Zagrebačko-ljubljanske mitropolije kao i brojan vjerni narod.
Svetu liturgiju predvodio je otac Marko Nogić uz sasluženje oca Marinka Juretića, paroha velikopisaničkog Miomira Gvojića, grubišnopoljskog Slavena Jovičića,stupovačkog Dalibora Petkovića,varaždinskog Uglješu Pilingera i bjelovarskog Nemanju Obradovića.
Otac Slavimir je uz veliku podršku porodice Peleš iz Male Bršljanice za sve goste i vjernike pripremio zajednički ručak, koji je popratila i muzička sekcija Srpskog kulturnog društva Prosvjeta- pododbor Garešnica.
 
FOTOGRAFIJE: