Pregled svih događaja

Komemoracija u Jadovnu

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Eparhije Gornjo karlovačke, u Jadovnu nedaleko Gospića 24.06.2017. održana je komemoracija za nevine žrtve stradale od ustaških vlasti  1941. u sustavu logora Gospić-Pag.
 
Naime, u samo dva mjeseca po stvaranju  NDH  u ove velebitske gudure iz raznih krajeva NDH dopremljene su desetine hiljada civila Srba, Židova i pripadnika većinskog naroda koji nisu prihvatili ovaj zločinački sustav, nad kojima je izvršen svirepi zločin ubijanjem i bacanjem u kraške jame.
 
70 sveštenika Srpske pravoslavne crkve i dva episkopa umorena su širem prostoru Jadovna. Dobrim djelom su i stradalnici, muškarci Grubišnopoljskog kotara završili u ovim jamama.
Nad najvećom jamom bezdanicom-Šaranovom  jamom u 12,00 sati održan je parastos koji je predvodio nastojatelj manastira Orahovica otac Pavle sa sveštenicima Gornjokarlovačke Episkopije. U ime Židovskog stradalnog naroda molitvu je predvodio glavni Rabin RH Luciano Prelević.
Potom su delegacije na spomeničkom platou položile vijence.
 
Skupu su se obratili Mladen Matijašec potpredsjednik SABA,Ognjen Kraus u ime židovske koordinacije RH,te Milorad Pupovac predsjednik SNV.
VSNM BBŽ je zajedno sa VSNM Pakrac organiziralo prevoz za poštovaoce nevinih žrtava logora Jadovno.
 
FOTOGRAFIJE: