Pregled svih događaja

Sastanak u SKC"Pavle Solarić"

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić"Demetrova 1 u Bjelovaru,03.06.2020. s početkom u 11,00 sati održan je radni sastanak UABA Bjelovar,VSNM BBŽ I Grada Bjelovara sa delegacijom Srpskog narodnog vijeća(nacionalne koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine u RH) iz Zagreba.
U ime UABA Bjelovar bio  je prisutan Nenad Nekvapil,u ime VSNM BBŽ I  Grada Bjelovara predsjednici Darko Karanović i Dušan Margetić,dožupan iz redova srpske zajednice u BBŽ Saša Lukić a  u ime SNV-a zamjenica predsjednika Aneta Vladimirov,Marija Crnogorac iz Ureda za kulturu i Emina Đurašević iz Centra za razvoj i investicije.
 
Navedene institucije pokrenule su inicijativu da se na pročelje rodne kuće stradale braće Bakić(ustaške vlasti četiri brata su po hapšenju uputile u logor "Danica" kod Koprivnice a potom u vrleti Velebita u sustav koncentracijskog logora Jadovno, gdje su i pobijeni) vrati spomen ploča koja je 90-tih godina uništena od neljudi.
 
Obavljen je razgovor sa Konzervatorskim odjelom BBŽ i g.Pezeljom o vraćanju spomen ploče u izvornom obliku kao i sa gradskim poglavarstvom Grada Bjelovara.
Spomen ploča je u izradi.
Braća Bakić kao rođeni bjelovarčani bili su izuzetni đaci(svi su završili prije srednje škole i studija osnovnu srpsku školu u kojoj je kao katihet radio čuveni Radoslav Grujić ),studenti,svestrani sportaši(gimnastičari,stolnotenisači,plivači i zapaženi nogometaši bjelovarskog nogometnok kluba "Građanski"),bili su aktivni u kulturno-umjetničkim društvima i pripadali pokretu antifašista.
 
Nažalost,njihova jedina mana je bila ta što su bili pravoslavni Srbi i sukladno monstruoznim zakonima Nezavisne države Hrvatske ,to je bilo dovoljno da budu lišeni života.
Gotovo je neshvatljivo da su tako uspješni mladi ljudi,koji su svi završili studije ,dali ogroman doprinos u razvoju svog rodnog grada i bili uspješni u mnogim aktivnostima te  služili kao primjer mladima onoga vremena,budu tako bezdušno likvidirani.Njihov primjer zapravo dovoljno govori o karakteru i monstruoznosti Nezavisne države Hrvatske koju danas u 21 vijeku neki slave i veličaju.Strašno.
Otkrivanje spomen ploče predviđeno za 20.06.2020(subota) u ulici Ferde Rusana s početkom u 11,00 sati.O navedenim aktivnostima koje slijede biti ćete na vrijeme obaviješteni.
 

FOTOGRAFIJE:

DSCN4330.JPGDSCN4333.JPGDSCN4326.JPGDSCN4329.JPGDSCN4331.JPGDSCN4327.JPGDSCN4332.JPG