Pregled svih događaja

Počeli dani Srpske kulture

U daruvarskom Srpskom kulturnom centru "Isidor Dobrović" u Daruvaru počeli su dani Srpske kulture u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Daruvar i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Daruvara. Naime, 06.07.2020. godine s početkom u 18,00 sati otvorena je "Etno-izložba".
 
Radi se o upotrebnim predmetima kao što su tradicionalni srpski peškiri (veženi i "šlingovani"),tkani ćilimi ,narodne ručno izrađene nošnje,manji tkalački stan itd.
Manifestaciju je prigodnim riječima otvorila predsjednica VSNM Daruvar Nikolina Glodić, koja je uz tajnicu Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta"Jasminu Trkulja i članicu VSNM BBŽ I Grada Daruvara prof. Radmilu Frantal ,najzaslužnija u pripremi eksponata za ovu manifestaciju.
 
O tradicijskom nasljeđu Srba Slavonije vezano za izradu peškira i ćilima kao i narodnih nošnji govorio je protostavrofor Luka Bosanaca, višedecenijski paroh Srpske pravoslavne crkve u Daruvaru, ujedno i povjesničar umjetnosti.

Prigodno je prikazan dokumentarni film na ovu temu koji je snimila Tanja Bjelajac.
Otvorenju dana Srpske kulture prisustvovali su i dožupan srpske zajednice BBŽ Saša Lukić i predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, zamjenica predsjednika VSNM Đulovac Sanja Orozović Radojević, predsjednik SKD "Prosvjeta" Daruvar Srđan Bojčić, zamjenik predsjednice VSNM Daruvar i član predsjedništva VSNM BBŽ Petar Radosavljević.
 
FOTOGRAFIJE: