Pregled svih događaja

Cesta prema Mjesnom domu

Selo Prokop smješteno je  na obodu Moslavačke gore na prometnici koja veže Grad Garešnicu sa Podgarićem (koji je čuven po spomeniku Dušana Džamonje posvećen ustanku naroda ovog kraja protiv naci-fašističke vlasti NDH i okupatorskih njemačkih snaga).
Niti ovo selo kao i mnoga druga nije zaobišla depopulacija stanovništva uzrokovana mnogim razlozima. Selo je naseljeno gotovo u potpunosti srpsko-pravoslavnim življem (trenutno živi 30-tak stalnih stanovnika) a u posljednjih desetak godina ostalo je bez gotovo isto toliko stanovnika,što stopom mortaliteta što iseljavanjem zbog boljih uvjeta za život. Ne treba niti govoriti da asfaltna površina nije obnovljena novim slojem od 1967 godine kada je asfalt prvi puta i postavljen.
 
VSNM BBŽ je 2018 godine uspjelo uz podršku srpske nacionalne koordinacije RH ,Srpskog narodnog vijeća,iz sustava tzv. "kapitalnih investicija" osigurati 25.000 kn za rekonstrukciju krovišta Mjesnog doma (bivše škole),a Grad Garešnica je dodavši još 30-tak hiljada kuna izmijenio kompletnu  stolariju i izradio novi  dimnjak.
Sporan je ostao prilaz domu jer u okruženju zgrade osim travnate površine nikada nije postojao nasut prilaz. VSNM Garešnica,( na čelu sa predsjednikom Damirom Sedramcem ) molbom se obratilo županu Bjelovarsko-bilogorske županije gospodinu Damiru Bajsu,za izravnu dodjelu financijskih sredstava,što je rezultiralo sa pomoći u visini 5.000 kn.
Naime,namjera je bila da se obnovi makadamski pristup Mjesnom domu i uredi posteljica do samog ulaza u dom.
Uz podršku srpskog dožupana BBŽ Saše Lukića koji je sa poduzećem "Kamen Sirač" dogovorio donaciju cca 70 kubika kamena ( županijska sredstva pomoći i dio sredstava VSNM Garešnica iskorištena su za plaćanje kamiona koji su dovezli kamen) u petak 04.12.2020. godine izvršeni su navedeni radovi.
Fokus budućih radova biti će usmjeren na interijernom uređenju Mjesnog doma. Treba napomenuti da su seljani uz veliku podršku raseljenih prokopljana izveli radnu akciju na uređenju pristupa i okoliša Mjesnog doma, a kako rekoše na tome neće stati.
U prilogu Vam dostavljamo fotografije nove ceste, samih radova ali i nešto slika prije same akcije.
 
FOTOGRAFIJE: