Pregled svih događaja

Parastos i komemoracija u Okučanima

Sukladno  dosadašnjoj praksi VSNM BBŽ,VPŽ,PSŽ i BPŽ su i ove godine u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije (uprkos mjerama vezano za tzv pandemiju "Kovid 19") u Okučanima održali parastos i položili vijence za stradale srpske civile iz rata jesen/zima 1991 godine.
Parastos u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Dimitrija predvodio je paroh  okučanski otac Dragan Antonić a parastosu su prisustvovale delegacije  VSNM Bjelovarsko bilogorske županije na čelu sa predsjednikom Darkom Karanovićem,predsjednikom VSNM Garešnica Damirom Sedramcem i predsjednikom SDSS Daruvar Perom Radosavljevićem.
Ispred VSNM Požeško slavonske županije bili su prisutni predsjednik VSNM Nikola Ivanović (ujedno i potpredsjednik SNV) i predsjednik VSNM Pakrac Milan Kozlović.VSNM Virovitičko podravske županije zastupao je zamjenik predsjednice Miroslav Subotić,srpski dožupan Igor Pavković i predsjednica SKD "Prosvjeta" Slatina Ljubica Jovanić.
Domaćine je predvodio predsjednik VSNM Brodsko posavske županije Dušan Nogić sa zamjenikom načelnika općine Okučani Sinišom Martinovićem i predsjednikom VSNM Nova Gradiška Goranom Nogićem.
Nakon parastosa na časni krst (koji je osveštao Njegovo preosveštenstvo Episkop Pakračko slavonski g. Jovan) koji je unutar parohijskog doma postavljen kao vječni znamen stradalništva Srba Bilogore i zapadne Slavonije 1991. godine, delegacije su položile vijence. Prisutnima se nakon polaganja vijenaca obratio u ime domaćina Dušan Nogić.
Domaćini su poštujući mjere stožera Civilne zaštite RH ,priredili skromnije posluženje a delegacije nastavile druženje.
Iskoristili smo priliku i uz predsjednika VSNM BPŽ Dušan Nogića obišli buduću zgradu Srpskog kulturnog centra u Okučanina, koja pledira da bude mjesto kulturnog okupljanja Srba ove županije. Ova zgrada rezultat je sinergije dobrih odnosa Srpske pravoslavne crkve i srpskog manjinskog vijeća kako županije tako i općine Okučani, obzirom da se zgrada gradi na crkvenom zemljištu.
 
FOTOGRAFIJE: