Pregled svih događaja

Održana 5.Sjednica predsjedništva i Nadzornog odbora Zajednice Udruga antifašista i antifašističkih boraca Bjelovarsko bilogorske županije

Održana 5.Sjednica predsjedništva i Nadzornog odbora Zajednice Udruga antifašista i antifašističkih boraca Bjelovarsko bilogorske županije

Sjednica je održana 30.ožujka u Srpskom kulturnom centru „Pavle Solarić“s početkom u 14,00 sati.

Predsjednik ZUABA Rade Jovičić je u pozivu za dnevni red predložio:

1.Informacije o izvršenom programu UABA Bjelovar,Čazma,Daruvar,Garešnica,Grubišno Polje kao i ZUABA Bjelovarsko –bilogorske županije za 2020 godinu

2.Prijedlog rebalansa financijskog Plana rada ZUABA BBŽ  za 2020. Godinu

3.Prijedlog Plana rada ZUABA BBŽ za 2021. Godinu

4.Prijedlog Financijskog plana ZUABA BBŽ za 2021 godinu

5.Donošenje Odluke  o godišnjem iznosu članarina gradskih UABA prema ZUABA

6.Pitanja i prijedlozi

Predsjednik Jovičić  je pozdravio sve prisutne članove predsjedništva i posebno goste sjednice među kojima su bili: predsjednik SABA Franjo Habulin,zamjenica župana Bjelovasko –bilogorske županije Damira Bajsa Bojana Hribljan,zamjenik predsjednika županijske skupštine BBŽ Zlatko Barila,Branko Romanić kao predsjednik Nadzornog odbora ZUABA,te u ime domaćina predsjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara i BBŽ Dušan Margetić i Darko Karanović.

Jovičić zaključuje  da je zbog novonastale situacije sa tzv.“kovid 19“ dosta predviđenih aktivnosti u protekloj godini moralo biti odgođeno ali iskazuje zadovoljstvo sa izuzetnim skupom u Podgariću kada je obilježena 75 godišnjica oslobođenja Sjeverozapadne Hrvatske od naci-fašizma 

U ime UABA Čazma govorio je predsjednik Velebit Gomerčić  istakavši da je 29.11. 2020. obilježen Dan oslobođenja Čazme kao i da je postignuta suradnja sa Gradom na obnovi spomenika u Andigoli i na Spomen kosturnici.

Zdravko Drašner predsjednik UABA Daruvar obavještava da je Dan Holokausta (27.01.)obilježen polaganjem  vijenaca na židovskom groblju,utvrđeno je katastarsko stanje spomenika,obnovljeno njih 25 a preostalo za obnovu još 17 a sve uz pomoć lokalnih samouprava  općina (članovi UABA Daruvar uložili su 365 radnih sati u ove aktivnosti) Dežanovac,Sirač,Končanica, Đulovac,Grada Daruvara i BBŽ. UABA Daruvar uplatila je 3.000,00kn za potresom stradalo stanovništvo Banije.

O aktivnostima UABA Grubišno Polje govorio je predsjednik Udruge Ivan Škrilac. Iskazao je „čudan osjećaj“  i veliki strah među ljudima zbog „korone“kao i na stroge epidemiološke mjere državnog Stožera ,što je rezultiralo malom brojem ljudi koji su prisustvovali 26.04.2020.na komemoraciji i polaganju vijenaca na željezničkoj stanici povodom deportacije srpskih civila u Jadovno i Slano na otoku Pagu,kao i komemoracijama iz 9 mjeseca na „Trandlerovoj djetelini „ i „Kišovom jarku“ gdje su streljane od ustaša desetine srpskih civila. Održano je 5 redovnih sjednica predsjedništva.

U ime UABA Garešnica govorio je član predsjedništva Ivan Koren ustvrdivši ogroman organizacijski trud vezan za 75. Obljetnicu oslobođenja u Podgariću  i predlaže predsjedništvu da svake 5 godine jedna od naših županijskih UABA bude domaćin ovog skupa. Skup je bio na nacionalnoj razini uz učešće predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Zamjenik predsjednika   UABA  Bjelovar Nenad Nekvapil  iskazao je zadovoljstvo radom u protekloj godini sa posebnim osvrtom na suradnji sa VSNM Bjelovar i VSNM  BBŽ na obilježavanju godišnjice prvog pogroma srpskih civila NDH u  Gudovcu  28.04.2020 godine kao i ponovnom otkrivanju Spomen ploče posvećene stradaloj obitelji Bakić u ulici Ferde Rusana u Bjelovaru. Izvijestio je prisutne da su vandali (promptno otkriveni od policije) uništili Spomen ploču Gustav Perl Bendi koja je obnovljena i ponovno će biti postavljena u Starčevićevoj ulici. Grad Bjelovar je financirao obnovu ploče a njeno postavljanje je predviđeno za 17.04.2021. godine. Održana je redovna skupština bjelovarske UABE,obilježen je Dan antifašističke borbe 22.06.,štampane su i podijeljene prigodne majice sa logom antifašista a u pripremi je uređenje Aleje narodnih heroja na Boriku. Isto tako biti će ponovno postavljen bista dr.Emilije Holik.

Dušan Margetić  upoznaje prisutne sa stalnim aktivnostima gradskog bjelovarskog „Komunalca“ na Spomen području Gudovac i rušenju i odvoženju osušenih stabala. Napominje korektnu suradnju sa ovom institucijom i predviđa radnu akciju VSNM Bjelovar i UABA Bjelovar uoči 28.04.2021. i predviđene komemoracije u Gudovcu. Predlaže da navedene udruge povedu računa o Spomen pločama na Vojnoviću na kojima su slova dosta nečitka.

Predsjednik Jovičić se zahvalio na iscrpnim izvještajima .

Prijedlog rebalansa jednoglasno je prihvaćen

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH ,ZUABA  i UABA ove godine očekuje veliki jubilej,obilježavanje 80 Obljetnice Narodno-oslobodilačke borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika,Dan antifašističke borbe i 80 godišnjicu stvaranja prvog partizanskog odreda 22.0.2021.Centralna manifestacija za Bjelovarsko-bilogorsku županiju predviđena je na bjelovarskom Vojnoviću. Povodom ove obljetnice predviđeno je obilježavanje Dana pobjede 09.svibnja 2021. Godine uz Svečanu akademiju u Zagrebu,obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici 22.06.2021.,komemoracija u Jasenovcu,svibanjski dani demokracije u Kumrovcu .

Važna aktivnost vezana je za 15.04.2021. (četvrtak,11,00 sati) godine kada Grad Koprivnica organizira komemoraciju za nevine civilne žrtve ustaškog pogroma u otvorenom logoru Danica „Spomen dan Danice u Koprivnici“ Iz tog logora nesretni Srbi Grubišnopoljskog kotara upućeni su na put bez povratka , velebitske jame Jadovna i Slano na otoku Pagu.

Zajedno sa SNV, VSNM Bjelovar,Grubišno Polje i BBŽ suorganizirati će se komemoracije u Gudovcu i Grubišnom Polju i Jadovnu.

ZUABA predviđa i organizirani posjet Vukovaru kao prilog manifestaciji „Mladi u borbi protiv mržnje i netrpeljivosti“,te zagovaračkom aktivnošću utjecati na nastavnike povijesti da više pažnje u radu sa mladima posvete NOB-u. U prilog tome predviđaju  se posjete učenika osnovnih i srednjih škola iz RH Spomen sobi  NOB-e u Daruvaru.

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi Plana rada i Financijskog plana za 2021. Godinu,kao i izvještaj Nadzornog odbora.

Od gostiju prisutnima se obratila zamjenica župana Bojana Hribljan koja je osobno i u ime župana BBŽ Damira Bajsa pozdravila prisutne.

Predsjednik SABA Franjo Habulin govorio je o izuzetno značajnim obavezama u ovoj godini i učinio svojevrsni presjek političkog stanja u Republici Hrvatskoj.

FOTOGRAFIJE:

DSCN4699.JPGDSCN4697.JPGDSCN4696.JPGDSCN4693.JPGDSCN4704.JPGDSCN4694.JPGDSCN4701.JPGDSCN4700.JPGDSCN4702.JPGDSCN4698.JPGDSCN4695.JPGDSCN4703.JPG