Pregled svih događaja

Spasovdanske svečanosti

Spasovdanske svečanosti

U četvrtak,10.06.2021. godine u Srpskom kulturnom centru "Isidor Dobrović" u Daruvaru povodom Dana VSNM Daruvar,Spasovdana,održana je Foto izložba naše Tatjane Bjelajac.

Izložbu su uz autoricu zajedno priredili Vijeće srpske nacionalne manjine Daruvar i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Daruvar.Nesporno je da uz Tatjanu moramo pohvaliti i izuzetno vrijednu Jasminu Trkulja.

Tatjana je uz veliku pomoć članova navedenih institucija i ostalih građana iz njihovih privatnih foto zbirki prikupila vrlo vrijedne i raritetne fotografije ,skenirala ih i od njih sačinila zanimljivu izložbu.

Na fotografijama  (poneke su stare i stotinjak godina a najsvježije sežu u 50-te godine 20 stoljeća) mogli smo vidjeti i detalje sahrana ali i svojevrsnu kontrast,detalje sa svatovskih svečanosti.

Posebno je zanimljiv dio vezan uz svakodnevne poljoprivredne radove kao što je vršidba,piljenje drva ,obrada zemlje itd.

Izložbu je uz uvodne riječi otvorila predsjednica VSNM Daruvar Nikolina Glodić nakon koje je govorila autorica izložbe Tatjana Bjelajac.

Potom se okupljenima  predstavila Bahovim preludijem mlada klaviristkinja Dajana Momić.

Među brojnim gostima bili su novo-stari izabrani zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova srpske zajednice Saša Lukić,gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček,paroh Srpske pravoslavne crkve u Daruvaru otac Đorđe Ostojić, predsjednici VSNM BBŽ i Zagrebačke županije Darko Karanović i Dragiša Pilipović,predsjednici VSNM Bjelovar,Velika Gorica,Garešnica,Đulovac Dušan Margetić,Dragoljub Geratović,Damir Sedramac i Milan Radaković,predsjednik SKD "Prosvjeta" pododbor Daruvar Srđan Bojčić,predsjednik SDSS Daruvar Petar Radosavljević.

Domaćini su za sve prisutne priredili tradicionalno posluženje.

Fotografije: