Pregled svih događaja

Dan i Slava vijeća

Dan i Slava vijeća

Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko podravske županije svečano je 17.06.2021 godine u Slatini obilježilo svoj Dan i Slavu Vijeća, Svetoga Đorđa Bogića.Đorđe,rođeni pakračanin službovao je kao sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Našicama početkom II Svjetskog rata. Ustaše su ga odveli iz parohijske kuće i na najveći mogući svirepi način mučile i oduzeli mu život.

Njegovo stradalništvo i mučeničku smrt prepoznala je Srpska pravoslavna crkva i Đorđe je proglasila sveštenomučenikom.

Predsjednica VSNM VPŽ Milena Lazić uoči svečane sjednice održala je redovnu sjednicu svog vijeća.

Svečari su se okupili u prostorijama Bussines Cluba u Nazorovoj ulici. Po intoniranju državnih himni Republike Hrvatske i Srbije,predsjednica Vijeća Milena Lazić je ukratko upoznala svoje goste sa aktivnostima Vijeća  u protekloj godini dana.

Veliko zadovoljstvo iskazali su svi prisutni jer je među svečarima bio i župan VPŽ g.Igor Andrović kao i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.Poseban gost bio je generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

Među gostima bili su zamjenici župana VPŽ i PSŽ iz redova srpske zajednice Igor Pavković i Nikola Ivanović, kao i bivši tajnik a sada pročelnik za lokalnu samoupravu VPŽ Ivo Horvat.

Prisutni su bili i predsjednici VSNM BBŽ I KC-KŽ Darko Karanović i Jovo Manojlović.Među gostima bili su i predsjednici VSNM gradova Slatine,Bjelovara,Pakraca Dragana Uvalić,Dušan Margetić i Milan Kozlović te predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković,kao i zamjenik Milene Lazić Miroslav Subotić.Prisutna je bila i predsjednica SKD "Prosvjeta" Slatina Ljubinka Pavlović.

Obred rezanja slavskog kolača i prelivanja žita obavio je paroh slatinski otac Dragan Gaćeša.Tradicionalno,nakon službenog dijela ,domaćin je priredio posluženje uz muziku.

Fotografije: