Pregled svih događaja

Komemoracija i pomen u Gudovcu, 28.04.2022.

Komemoracija i pomen u Gudovcu

U Spomen području Gudovac, 28.04.2022. godine održana je komemoracija i parastos za nevine srpske civile, muškarce, koje je novoustoličena naci-fašistička ustaška vlast, tek formirane NDH, streljala na nekadašnjem sajmištu 28.04.1941. godine.

Bio je to prvi monstruozni pohod genocida koji je bio temelj agende postojanja ove zločinačke tvorevine. Gotovo 200 muškaraca iz Bolča, Prgomelja, Malog i Velikog Korenova, Sredica, Breze i samog Gudovca ustaše su sprovele do sajmišta i izvršili egzekuciju streljanjem i klanjem ovih novomučenika.

I ove godine organizatori komemoracije bili su VSNM Bjelovar i UABA Bjelovar.

Komemoraciju je vodio član UABA Bjelovar Nenad Nekvapil.

Prisutnima se  obratio u ime UABA Split i veterana domovinskog rata general HV Žanko i svojim direktnim govorom prokazao sramotnu NDH i zločin na ovom mjestu nad srpskim civilima.

U ime Lige antifašista RH govorio je Zoran Pusić.

Aneta Lalić, voditeljica Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća izuzetno je hronološki opisala organizatore ovg monstruoznog zločina i njihova neljudska djela.

U ime Grada Bjelovara govorio je gradonačelnik Dario Hrebak, rođeni gudovčanin koji je ustvrdio svoje predobro znanje i upućenost na ove teške događaje.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije prisutnima se obratio župan Marko Marušić.

Prisutnima se obratio i Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, a u ime predsjednika RH Zorana Milanovića govorio je izaslanik Bartol Šimunić.

Potom se pristupilo polaganju vijenaca koje su položile delegacije:

izaslanik predsjednika RH Šimunović,u ime Grada Bjelovara i BBŽ gradonačelnik Hrebak,župan Marušić i njegov zamjenik Saša Lukić, Franjo Habulin sa delegacijom SABA, Đorđe Žakula ateše u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, Aneta Vladimirov i Aleksandar Vucelić u ime Srpskog narodnog vijeća, Uaba Split i veDRA Split sa generalom Žankom, ZUABA BBŽ,sa predsjednikom Jovičićem Radom, kao i delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ sa predsjednikom Karanovićem, KC-KŽ koju je predvodio predsjednik Jovo Manojlović, Grada Bjelovara sa predsjednikom Dušanom Margetićem, potomkom stradalih Margetića u Gudovcu,kao i UABA Bjelovar sa predsjednikom Berislavom Crnčićem, delegacija VSNM PSŽ koju je predvodio predsjednik Nikola Ivanović.

Parastos i pomen za srpske novomučenike služili su jereji Srpske pravoslavne crkve, paroh u Bjelovaru Stefan Maksimović, narćanski paroh Slaven Jovičić i paroh u Grubišnom Polju Slaven Jovičić.

VSNM Grada Bjelovara domaćinski je u prostorijama Srpskog kulturnog centra "Pavle Solarić" za goste i uzvanike priredio tradicionalno posluženje.

Fotografije: