Pregled svih događaja

20 godina neprekidnog rada folklorne sekcije " KUD Moslavina", 11.06.2022.

20 godina neprekidnog rada folklorne sekcije " KUD Moslavina", 11.06.2022.

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Garešnica obilježilo je 20-tu godišnjicu neprekidnog rada svoje folklorne sekcije " KUD Moslavina".

Ovaj veliki jubilej obilježen je  kako i priliči,cjelovečernji koncertom koji je održan u  garešničkom hrvatskom domu 11.06.2022. godine s početkom u 19,00 sati.

Ovo društvo koje već godinama vode predsjednik Zoran Blanuša i njegov zamjenik Nikola Radošević ,je izuzetno  uspješan primjer kako se i na koji način čuva identitet Srba ovoga kraja ,kako se najmlađi potiču da ostanu vjerni svojoj srpskoj tradiciji i kulturi i kako se ne žali osobno odricanje radi emocije i osjećajnosti pripadnosti vlastitom srpskom narodu.

U proteklom 20 godišnjem periodu nastupali su u raznim zemljama među kojima izdvajamo zemlje okruženja,Italiju,Mađarsku,Srbiju,Bosnu i Hercegovinu,Crnu Goru,Makedoniju,zatim Grčku i Bugarsku,pri tome predstavljajući ne samo srpsku zajednicu već i Grad Garešnicu i Bjelovarsko-bilogorsku županiju u cjelini.

Među brojnim gostima koji su uveličali ovaj jubilej bili su srpska zamjenica župana Sisačko moslavačke županije Mirjana Olujić,zamjenici župana srpske zajednice Pakračko slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije Nikola Ivanović i Saša Lukić,zamjenik gradonačelnika Grada Garešnice Goran Cupek,član Glavnog odbora SKD Prosvjeta Zagreb,ujedno i predsjednik VSNM Vukovarsko srijemske županije Svetislav Mikerević,paroh Srpske pravoslavne crkve u Velikoj Bršljanici Slavimir Gvojić,predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednici VSNM Garešnica,Kutina i Đulovac Damir Sedramac,Jovo Trbojević i Milan Radaković.

U kulturno umjetničkom dijelu programa pred prepuno salom sudjelovali su:

SKD Prosvjeta ,pododbor Vukovar

SKD Prosvjeta ,pododbor Virovitica

SKD Prosvjeta pododbor  Lipik-Pakrac sa svojom dječjom sekcijom

KUD Paklenica-Novska

SKD Prosvjeta pododbor Daruvar

SKD Prosvjeta pododbor Garešnica sa A i B sekcijom

Češka beseda Garešnica sa sekcijom HKUD Graničar Garešnica

 

Zoran Blanuša posebno se zahvalio svom gostu,dugogodišnjem predsjedniku HKUD iz Gračenice pokraj Kutine, Marku Miljanu ,koji je u prvim  trenucima osnivanja Prosvjetinog KUD "Moslavina"pružio veliku podršku novoformiranom društvu.Posebna priznanja za osnivanje društva primili su posthumno,prvi predsjednik Stevo Perić ,Vojislav Šajatović,Nenad Krupljan i Nenad Vlahović.

Blanuša se zahvalio svima koji su pomagali pomažu rad društva a također je uručio brojan priznanja najaktivniji članovima SKD Prosvjeta Garešnica kroz ovaj dugi niz godina.,kao i institucijama i pojedincima koji su na razne načine pomogli u radu društva.

Učesnici programa i brojni gosti nastavili su druženje u Društvenom domu Stupovača.

Program je vodila zamjenica predsjednika VSNM Garešnica Mirjana Srbljanin.

Fotografije: