Pregled svih događaja

Sveta Trojica, Bjelovar, 12.06.2022.

Sveta Trojica

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u glavnom županijskom sjedištu,Bjelovaru ,12.06.2022. godine s početkom u 10,00 sati , svečarski je proslavljena hramovna Slava ove srpske svetinje, posvećenoj silasku Svetoga Duha na apostole ,u narodu još zvanom Pedesetnicom, jer  uvijek pada na 50 dan po Vaskrsu  Gospoda našega Isusa Hristosa.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je vikarni Episkop Marčanski g. Sava uz sasluženje paroha u Varaždinu,Uglješu Pilingera,paroha Velikopisaničkog Milomira Gvojića,narćanskog Dragana Topića te đakone Aleksandra Lukića i Petra Kozjakovića iz Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske,uz naravno domaćina Slave oca Stefana Maksimovića paroha u Bjelovaru.

Posebno zadovoljstvo za domaćina Slave oca Stefana bila je prisutnost Svetoj liturgiji mons.dr. Biskupa Bjelovarsko-križevačke županije Vjekoslav Huzjak,patera Rikarda iz franjevačkog reda,kao i župana Bjelovarsko -bilogorske županije Marka Marušića,gradonačelnika Grada Bjelovara Daria Hrebaka i zamjenika župana BBŽ iz redova srpske zajednice Saše Lukića.

Kumovi Slave bili Gojko Ćuruvija ,nakada predsjednik VSNM Bjelovar i predsjednik SDSS BBŽ i gospođa Julija. 

Vjerni narod imao je priliku vidjeti svoju svetinju,odnosno,njen vanjski dio u novom ruhu kako i priliči sabornoj srpskoj pravoslavnoj crkvi u samom centru Grada Bjelovara.

Za one koji su svojim mogućnostima pomogli uređenje eksterijera Trojičindanske crkve ,otac Stefan je pripremio  Priznanja koja su dobili :

-Bjelovarsko -bilogorske županija,Marko Marušić-župan

-Grad Bjelovar,gradonačelnik Dario Hrebak

-Vijeće srpske nacionalne manjine BBŽ i Grada Bjelovara,predsjednik Darko Karanović i zamjenik predsjednika Dušan Zorić

-Saša Lukić

-Gojko Ćuruvija

-Radmila Radulović

-Komunalac d.o.o. Bjelovar

-"Bjelovar beton" Anton Matić

-"AS agro" Bjelovar,Petar Radulović

-Renata Vidak

Po uručenju priznanja vjerni narod je sa svojim sveštenstvom  litijom obišao svoju svetinju.

Otac Stefan je sa svojim Crkvenim odborom za svoje goste i vjerni narod priredio posluženje u gostoprimnici i pod šatrama u crkvenom cintoru.

Fotografije: