Pregled svih događaja

Jadovno 2022. 23.06.2022.

Jadovno 2022. 23.06.2022.

U petak,23.06.2022. godine u organizaciji Srpskog narodnog vijeća,Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske  u Jadovnu  ,pokraj Gospića održana je komemoracija za stradale civile srpske,romske i jevrejske zajednice kao i za Hrvate antifašiste ,koje su svirepo poubijali  pripadnici ustaškog pokreta naci-fašističke tzv. NDH..

Bio je to prvi koncentracijski logor po formiranju NDH, sa jasnim genocidnim ciljem prema Srbima ,Romima i Židovima.

Posebno ističemo naše Grubišnopoljce koji su bili prvi Srbi ( njih oko 500-tinjak ,isključivo muškaraca) koji su transportnim stočnim vagonima prevezeni do Gospića a potom vezani žicom sprovedeni do jadovinskih kraških jama i tamo pobijeni.

Vijeće srpske nacionalne manjine  BBŽ je nakon nekoliko  "pandemijskih kovid godina" ponovno organiziralo autobusni prijevoz za poštovaoce sjena nevino stradalih.

Autobus je krenuo iz Daruvara a u Garešnici su mu se priključili drugovi antifašisti te poštovaoci civilnih žrtava   iz Bjelovara,Grubišnog Polja i Garešnice.

Posebno se zahvaljujemo UABA Bjelovar,drugovima Nenadu Nekvapilu i Berislavu Crnčiću koji su prikupili financijska sredstva i na njihovi inicijativu je obnovljena,točnije,zamjenjena spomen ploča iz 1957 godine posvećena stradalim Grubišnopoljcima pored same Šaranove jame.

Prisutnima su se nakon pomena i parastosa sveštenstva Karlovačke episkopije Srpske pravoslavne crkve i židovske zajednice pored Šaranove jame,na platou kod spomenika obratili:

Ognjen Kraus u ime židovskog naroda,Franjo Habulin -SABA RH, Boris Milošević ,saborski zastupnik SDSS-a, Veran Matić ,izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga.

U ime antifašista BBŽ i srpske zajednice BBŽ vijence je položila delegacija ,Nenad Nekvapil,Dušan Margetić i Dušan Zorić.

Naši prijatelji putnici su po povratku posjetili Muzej posvećen jednom od najvećih znanstvenika koji je ikada rođen Nikoli Tesli,odnosno posjetili su njegov rodni Smiljan.

Fotografije: