Pregled svih događaja

7.Smotra manjinskog stvaralaštva

7.Smotra manjinskog stvaralaštva

U subotu,02.07.2022 godine. u Velikoj Pisanici održana je 7. po redu "Smotra manjinskog stvaralaštva nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije"

Smotra je održana pod pokroviteljstvom župana Bjelovarsko -bilogorske županije Marka Marušića a u organizaciji Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ, kojom predsjedava Damir Malina ,(ujedno i predsjednik Vijeća češke zajednice BBŽ) ,općine Velika Pisanica na čelu sa načelnikom Fredijem Pali i izuzetnog ovogodišnjeg domaćina, Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ koju predvodi predsjednica Zlata Berkeš.Domaćin je veliku podršku imao i u Vijeću srpske nacionalne manjine općine Velika Pisanica koju predvodi predsjednik Pavle Ćetković.

Od 16,00 sati posjetitelji su mogli posjetiti etno-gastro štandove na kojima su pojedine manjine predstavljale, svoju prije svega specifičnu gastro ponudu.

Mađarska zajednica kao domaćin predstavila se svojim"mađarskim dvorištem" u kojem su se "krčkali" paprikaši,grah,okretala tjestenina na žaru a sve praćeno muzikom u živo.Veliku podršku mađarima BBŽ pružila je Zajednica mađara Grada Pakraca,kao i Zajednica Mađara iz Daruvara.

Srpsku zajednicu predstavili su štandovima Srpsko kulturno društvo Prosvjeta,pododbori iz Garešnice i Grubišnog Polja kao i svojevrsni sudomaćini VSNM Velika Pisanica ,koji su predstavili i stare zanate "grnčarija" kao i vunenih čarapa i "priglavaka", kao i veliki izbor domaćih voćnih destilata poznatijih po nazivom RAKIJA. I na ovim štandovima orila se pjesma uz muzički sastav Prosvjete iz Grubišnog Polja koju predvodi predsjednik Ilija Mandarić,

Češku zajednicu i njihov štand predstavili su Češka beseda iz Daruvarskog Brestovca uz izuzetno bogat izbor kolača.

Udruga Roma Lovari iz Maglenče koji uspješno vodi obitelj našeg predstavnika Roma u BBŽ ,Gorana Đurđevića,predstavila se svojim štandom na kojem je dominirala rakija na bazi  lavande i izuzetni kolači od povrća.

Sve ponuđene štandove obišao je i župan naše županije Marko Marušić u pratnji svojih zamjenika iz češke manjine Tanje Golubić Novotny i srpske Saše Lukića kao i svoje pročelnice za protokol Mirjane Posavac.Sa njima je bio i zamjenik predsjednika kluba nacionalnih manjina u Saboru RH, ujedno i zastupnik mađarske manjine Robert Janković.

Među gostima su bili i predsjednik VSNM Zagrebačke županije Dragiša Pilipović sa delegacijom kao i jedan od suorganizatora Smotre ,predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, ujedno i Savjetnik župana za nacionalne manjine.

U 18,00 sati nakon zajedničkog slikanja izvođača muzičko-folklornog izričaja,započeo je kulturno umjetnički program na izuzetno lijepoj  bini uz samu zgradu općine Velika Pisanica.

Prisutnima su se obratili ,Damir Malina,predsjednik Koordinacije ,načelnik općine Velika Pisanica Fredi Pali,saborski zastupnik Robert Janković a potom Župan BBŽ Marko Marušić.

Predstavili su nam se muzički sastavi instrumentalno i pjesmama,kao i mladi folkloraši:

Zajednica mađara Velika Pisanica

Češka beseda Daruvarski Brestovac

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbori iz Garešnice i Grubišnog Polja.

Kulturno umjetnički program zatvorili su predstavnici većinskog hrvatskog naroda,Kulturno umjetnička udruga "Ivan vitez Trnski" iz Nove Rače,koja moramo napomenuti predstavlja našu županiju na velikoj manifestaciji koja će se održati 03.07.2022. godine. "Đakovački vezovi".

Po završetku programa ,župan Marušić i predsjednik Koordinacije Malina uručili su svim sudionicima priznanja za učešće u programu.

Moderator Smotre bila je Snježana Sabo iz Daruvara.

Domaćin je u društvenom domu za sve učesnika programa i goste u društvenom domu priredio posluženje.

Fotografije: