Pregled svih događaja

DARUVAR DOMAĆIN KOORDINACIJE ZAMJENIKA/ICA ŽUPANA IZ REDA NACIONALNIH MANJINA IZ 11 HRVATSKIH ŽUPANIJA, 18.05.2023.

DARUVAR DOMAĆIN KOORDINACIJE ZAMJENIKA/ICA ŽUPANA IZ REDA NACIONALNIH MANJINA IZ 11 HRVATSKIH ŽUPANIJA, 18.05.2023.

Obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina tema je o kojoj se u Daruvaru razgovaralo na sastanku Koordinacije zamjenika/ica župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Riječ je o tijelu koje okuplja zamjenike župana iz reda nacionalnih manjina iz 11 hrvatskih županija koje imaju zamjenike iz reda manjina. Sastanak je održan u prostoru Saveza Čeha, a domaćini susreta bili su zamjenici župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz reda češke i srpske nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić. Skup je pozdravio župan Marko Marušić i tom prigodom izražavajući dobrodošlicu svim sudionicima posebno naglasio da je Bjelovarsko-bilogorska županija pravi primjer dobre suradnje s nacionalnim manjinama.

- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji žive pripadnici čak 21 nacionalne manjine od ukupno 22 koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. To je za nas pravo bogatstvo i ova Županija uistinu je pravi primjer dobre suradnje i međusobnog poštovanja i uvažavanja na svim područjima života – istaknuo je župan dodajući da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedina županija u Hrvatskoj koja ima dva zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina. Dobra suradnja, istaknuo je, posebno se očituje u području obrazovanja gdje se u čak deset škola s područja županije izvodi nastava u nekom od tri modela manjinskog obrazovanja, a uključena su čak 584 učenika. Tome treba dodati i još 180 djece koja su u dva češka dječja vrtića uključena u predškolski odgoj. Župan je tom prigodom istaknuo i najnovije primjere suradnje, a to su opremanje učionice Osnovne škole Dežanovac gdje se izvodi nastava po modelu C na srpskom, češkom, a od jeseni i na mađarskom jeziku te nabava kombi vozila za potrebe Češke osnovne škole Jana Amosa KomenskogDaruvar. Vozilo vrijedno 42 tisuće eura nabavljeno je u suradnji sa Savezom Čeha i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

- Upravo svi ovi primjeri najbolje potvrđuju da ovdje postoji uistinu dobra suradnja s nacionalnim manjinama i na to svi zajedno možemo biti ponosni – zaključio je župan Marušić.

Skup su pozdravila i predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Marija Štruml-Tuček te saborski zastupnici iz reda češke i mađarske nacionalne manjine Vladimir Bilek i Robert Jankovics.

FOTOGRAFIJE:

IMG_0418.jpegIMG_0416.jpegIMG_0421.jpgIMG_0413.jpegIMG_0415.jpegIMG_0417.jpegIMG_0419.jpegIMG_0420.jpegIMG_0421.jpeg