Pregled svih događaja

Konstituirajuća sjednica, 12.06.2023.

Konstituirajuća sjednica, 12.06.2023.

U ponedjeljak ,12.06.2023. godine u Velikoj vijećnici Bjelovarsko bilogorske županije ,održane su konstituirajuće sjednice češkog,mađarskog i srpskog manjinskog Vijeća 6.Saziva, nakon Izbora za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji su održani 07.05.2023. godine.

Napominjemo da je albanska zajednica sukladno rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine izgubila pravo na imanje Vijeća ali su ostvarili pravo da uz Rome i po prvi puta Nijemce imaju svog predstavnika u BBŽ.

Vijeće srpske nacionalne manjine svoju konstituirajuću sjednicu održalo je u 11,00 sati uz prisustvo župana Bjelovarsko bilogorske županije Marka Marušića kao i našeg člana, zamjenika župana srpske zajednice u BBŽ Saše Lukića i zamjenice župana iz češke manjine Tanje Golubić Novotny, kao i Pročelnice za protokol Službe ureda župana Mirjane Posavac.

Medijator sjednice bila je Pročelnica za opće poslove BBŽ Ivana Legin koja je u uvodu protumačila metod i način izbora predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća.

Sjednicu je potom vodio Saša Lukić jer je na održanim manjinskim izborima dobio najviše glasova.

Po formiranju izborne komisije , Milan Radaković je za predsjednika Vijeća predložio Darka Karanović a za njegovog zamjenika Radovana Dožudića. Drugih prijedloga nije bilo.

Nakon tajno provedenih izbora Komisija je utvrdila  da je od 22 prisutna vijećnika za prijedlog predsjednika i njegovog zamjenika glasalo svih 22 vijećnika, tako da su Karanović i Dožudić ponovno izabrani za predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije.

Novo izabrani vijećnici nastavili su druženje u Srpskom kulturnom centru"Pavle Solarić" u Demetrovoj ulici, a u 12,45 sati održana je tiskovna konferencija na kojoj su se uz župana Marka Marušića medijima obratili i Zlata Berkeš, ponovno izabrana predsjednica VMN BBŽ, Damir Malina koji je i u ovom mandatu predsjednik VČNM BBŽ, te u ime VSNM BBŽ predsjednik Darko Karanović.

Fotografije: