Pregled svih događaja

Putovanje u Republiku Srpsku, 10.09.2023.

Putovanje u Republiku Srpsku

U nedelju 10.09.2023. godine ,u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, uz podršku naše nacionalne Koordinacije, Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba,kao i Crkvene općine Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice iz Bjelovara, pripadnici srpske zajednice uputili su se u Republiku Srpsku, Grad Bijeljinu.

Po dolasku u Bijeljinu uputili smo se u manastir Svete Petke koji je etapno građen od 2000. godine.

Autentičnost manastira sastoji se u tome da je građen u ruskom stilu a uz velebnost njegova izgleda posebno se ističe spomenik posvećen stradalničkoj carskoj porodici Romanov koje su boljševici streljali po završetku Velikog rata.Čitavu priču nadopunio je stručni vodič iz Turističke organizacije Grada Bijeljine.

Izletnici su se potom uputili u sam grad  i obišli spomenik Kralja Petra Karađorđevića i upoznali se sa historijatom Gradske uprave.Obiđena je ulica kišobrana ,gradski park a potom i manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom koji je i sjedište Eparhije Zvorničko-tuzlanske, Srpske pravoslavne crkve.

Potom smo se uputili u Etno selo Stanišići blizu samog Grada Bijeljine gdje je organiziran ručak ,kao i obilazak etno-sela i neformalno druženje.

Oko 17,00 sati, po planu, autobus nas je vratio u Bjelovarsko bilogorsku županiju.

Fotografije: