Pregled svih događaja

8. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BBŽ – BJELOVAR – 06.07.2024.

8. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BBŽ – BJELOVAR – 06.07.2024.

Tradicionalna 8. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-Bilogorske županije koju organizira Koordinacija nacionalnih manjina BBŽ pod pokroviteljstvom županije i grada Bjelovara, održana je u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“. Ovogodišnja smotra manjinskog stvaralaštva okupila je oko 180 sudionika te je po prvi puta održana u Bjelovaru.

Ova manifestacija se svake godine održava u drugom gradu ili općini diljem Bjelovarsko-bilogorske županije i okuplja najbrojnija manjinska društva.

Od 10:00h posjetitelji su mogli obići štandove nacionalnih manjina i kušati gastronomske specijalitete karakteristične za pojedine nacionalne manjine.

Razgledanju štandova i kušanju ponude pridružio se i župan BBŽ gospodin Marko Marušić sa svojim suradnicima, zamjenikom Sašom Lukićem i zamjenicom Tanjom Novotny-Golubić.

Svojim prisustvom su nas počastili i saborski zastupnici Veljko Kajtazi i Vladimir Bilek, kao i predstavnica Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, ministrica savjetnica Dejana Peruničić.

Štand predstavnika srpske nacionalne manjine su svojim delicijama i širokim spektrom raznih rakija obogatili Gordana i Pavle Ćetković iz Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Velika Pisanica.

U 12:00 započeo je kulturno-umjetnički program koji je otvorio predsjednik Koordinacije Damir Malina pozdravnim govorom, nakon kojeg je publika imala priliku čuti i par riječi župana Marušića kao i saborskog zastupnika Kajtazija.

Publika je imala priliku gledati svih šest organiziranih manjina u županiji, kao i goste KUD „Bjelovar“ iz Bjelovara.

Nastupali su folklorno društvo mađarske manjine „Pisanica“, Češka obec Bjelovar, KUD „Moslavina“ iz Garešnice kao predstavnici srpske manjine, Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača, a svoje predstavnike u glazbenom dijelu imali su i Romi te Albanci.

Fotografije: