Pregled svih događaja

DANI SRPSKE KULTURE U DARUVARU – 03.07.-09.07.2024.

DANI SRPSKE KULTURE U DARUVARU – 03.07.-09.07.2024.

Peti po redu „Dani srpske kulture u Daruvaru“ u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Daruvar i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Daruvara ove godine su održani u razdoblju od 03.07. do 09.07.2024. godine u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Isidor Dobrović“.

Za početak, gosti su imali priliku poslušati predavanje na temu „Post, tradicija i savremeno doba“ paroha daruvarskog Đorđa Teodorovića. Ovo interesantno predavanje okupilo je veliki broj gostiju koji su se nakon izlaganja zadržali u kulturnom centru na druženju uz zakusku.

U petak, 05.07. učiteljica Rada Božić održala je radionicu za djecu pod nazivom „Različito, a jednako“ kroz koju su najmlađi imali priliku učiti o ćirilici i latinici te različitostima koje nas mogu spajati.

Dan nakon, u subotu, u Društveno-kulturnom centru Daruvar održana je predstava „Pokondirena tikva“ u izvedbi amaterske dramske sekcije Udruge srpske nacionalne manjine „Uranak“ iz Varaždina.

Okupljena publika je uživala u komediji koju je prije skoro dva stoljeća napisao osnivač srpske drame Jovan Sterija Popović.

Program ovogodišnjih dana srpske kulture završio je jučer, u utorak 09.07. radionicom pod nazivom „Vez i vezenje“ koju je vodila Slavica Buzdum, te predavanjem pripovjedača sveštenika Luke Bosanca na temu „Od konoplje do tkanine“.

Dok su se mlađi posjetitelji po prvi puta susreli sa ovom temom, stariji posjetitelji su imali priliku prisjetiti se kako je nekada izgledala prerada konoplje i izrada tkanine na našim prostorima, onako kako ju pamte od svojih predaka.

Fotografije: