Pregled svih događaja

14.01.2014. - Komemoracija, pomen i parastos stradalim Srbima voćinskoga kraja

Obilježavanje stradalništva Srba voćinskog kraja iz 1942. godine počelo je liturgijom u hramu Svetih otaca u Voćinu koju je predvodio protojerej Dragan Gaćeša - paroh voćinski.  Liturgijski je obilježen i Dan Obrezanja Gospodnjeg, Sveti Vasilije Veliki te Nova godina - po Julijanskom kalendaru. Potom su se vjernici i uzvanici uputili u Kometnik - Jorgiće do spomenika stradalim seljacima Kometnika, Jorgića i Dobrića.

Nakon pomena i parastosa narodu su se obratili Igor Pavković - dožupan Virovitičko - podravske županije iz redova srpske zajednice koji je pročitao pjesmu prof. Steve Pupića, koja zbori o ovom pogromu Srba. Skupu se zatim obratio Vlado Jurić - predsjednik UABA VPŽ, koji je evocirao genezu ratnih zbivanja koja su utjecala na ovaj ustaški zločin i 320 stradalih civila.

Tajnik VPŽ Ivo Horvat ukazao je na potrebu da se nijedan zločin nesmije zaboraviti, da on nema nacionalni i vjerski predznak, te da je zajednički život neminovnost.

Skupu se obratio i Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV. Ukazao je na aktualne anomalije u društvu i pokušaje revizionističke politike naspram antifašističkih tekovina Drugog svjetskog rata.

Potom su delegacije položile vijence na spomenik sa imenima stradalih, kao i na spomenik palim borcima NOR-a u Zubićima. Potom su delegacije u Voćinu položile vijence na kosturnicu i memorijalni spomenik. Prisutnima se obratio prof. Jovo Vukovići opisao stradanje Srba u samom Voćinu.

Skupu su prisustvovali i generalni konzul Rep. Srbije u Vukovaru Živorad Simić, predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović, predsjednik VSNM VPŽ Milutin Jovanović, predsjednici VSNM gradova Slatine i Garešnice Mladen Kulić i Predrag Ivančević. Skupu je prisustvovao i jedini preživjeli ovog pogroma čika Savo Bojčić.

Organizator obilježavanja ovih događaja bilo je VSNM općine Voćin sa predsjednikom Perom Živkovićem. Organizator je prisutnima podijelio spomen knjigu "Četrnaesti januar" koja je prvi put objavljena povodom 30 godišnjice stradanja Srba ovog kraja. Knjigu su izdali UABA VPŽ i VSNM općine Voćin, a priredili su je Vlado Jurić i Mladen Kulić.

FOTOGRAFIJE