Pregled svih događaja

22.04.2014. - Liturgija u Mlaki - Jasenovac

Povodom 22. aprila - Dana proboja jasenovačkih logoraša, Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika lipljanski Jovan služili su liturgiju u djelomično obnovljenom Hramu Svetoga Ilije u Mlaki pokraj Jasenovca.

Liturgija je služena kao pomen svim nevino stradalim jasenovačkim žrtvama. Liturgiji su prisustvovali predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i njegov zamjenik Saša Milošević, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, saborski zastupnici Horvat i Crnogorac, predsjednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić, dožupani iz redova srpske zajednice; Jelić, Ćurčić, Pavković, Rkman i Grozdanić, predsjednici županijskih VSNM; Čiča, Jovanović, Karanović i Eraković, predsjednici VSNM gradova Lipika i Slatine; Derenj i Kulić, predstavnici SDF-a Ivanović i Labus kao i najveći dio sveštenika Slavonske eparhije te mnogi vjernici.

U svojstvu izaslanika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na liturgiji je bio i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

U Drugom svjetskom ratu, selo Mlaka je bilo sabirni centar logora Jasenovac za žene i djecu sa Kozare. U selu je tada živjelo oko 1500 stanovnika. Kompletno stanovništvo sa 250-ero djece u proljeće 1942. godine odvedeno je u logore.

Po završetku liturgije predstavnici VSNM Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Brodsko-posavske županije uputili su se u Jasenovac i na kamenom cvijetu postavili vijence u pomen nevino stradalim jasenovačkim žrtvama.

FOTOGRAFIJE