Pregled svih događaja

26.04.2014. - Komemoracija i pomen u Grubišnom Polju

U Grubišnom Polju u organizaciji VSNM BBŽ i UABA Grubišno Polje - Veliki Grđevac, njihovih predsjednika Darka Karanovića i Čede Bubulja, održan je pomen u crkvi Svetoga Đorđa stradalim srpskim civilima grubišnopoljskog kotara od 26./27.04.1941. godine. Pomen su predvodili paroh grubišnopoljski Danijel Nikolić i bjelovarski Nemanja Obradović. Komemorativni skup prvim deportiranim i pobijenim srpskim civilima u NDH održan je na bivšoj željezničkoj stanici u Grubišnom Polju.

Komemorativnom skupu prisustvovala je otpravnica poslova Ambasade Rep. Srbije Bosa Prodanović, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, doktor Milan Bastašić sa delegacijom zavičajnog udruženja "Bilogora" iz Beograda, delegacija Virovitičko-podravske županije sa dožupanom Igorom Pavkovićem i predsjednikom VSNM grada SLatine Mladenom Kulićem, delegacija VSNM  BBŽ sa Predragom Ivančevićem i Brankom Vekić, predsjednik ZUABA-a BBŽ Rade Jovičić, delegacije  UABA Grubišno Polje - Veliki Grđevac, Garešnica, Daruvar te delegacija grada Zagreba koja je položila vijenac uime SABA RH. Skupu se obratio doktor Milan Bastašić autor knjige "Bilogora i Grubišno Polje 1941. - 1991." koji je uz profesora Rastka Pražića autora knjige "Civilne žrtve terora NDH u kotaru Grubišno Polje od 1941.-1945.", opisao i prikupio podatke o dimenziji stradanja grubišnopoljaca.

Doktor Bastašić kao očevidac ovih događaja opisao je put vlaka smrti u pravcu Jadovna i Slana na otoku Pagu, gdje se od preko 500 deportiranih Srba vratilo samo njih 14. Skupu se obratio Rade Jovičić koji je također potomak stradalnika, te se u svom obraćanju posvetio knjizi profesora Pražića.

Prisutnima se dirljivim govorom obratio i predsjednik Srpskog Narodnog Vijeća i saborski zastupnik  prof. dr. Milorad Pupovac.

FOTOGRAFIJE