Pregled svih događaja

28.09.2014. - Komemoracija i pomen stradalim srbima Grubišnog Polja u Drugom svjetskom ratu

U Crkvi Svetog Đorđa u Grubišnom Polju po završetku Svete liturgije održan je parastos za nevino stradale civilne žrtve ustaškog terora iz 28.09.1942. godine.

Svetu liturgiju i parastos vodio je paroh grubišnopoljski Danijel Nikolić. Nakon parastosa poštovatelji žrtava uputili su se na Trandlerov brijeg i Kišev jarak te položili vijence i zapalili svijeće. Na ove dvije lokacije popisano je 60 žrtava, mahom žena i djece, koji su streljani. Nažalost ni u proteklom sustavu vrijednosti, a ni do danas, broj  stradalih žrtava iz potkozarskih sela izbjeglih pred neprijateljskom ofanzivom nije utvrđen. O historijskom trenutku stradanja ovih srpskih žrtava govorio je predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović. 

Ovu komemoraciju organizirali su VSNM BBŽ, UABIA Grubišno Polje i općina Veliki Grđevac te VSNM grada Grubišnog Polja. U delegaciji, uz pretsjednika VSNM BBŽ su bili i zamjenik predsj. Radovan Dožudić, član predsjedništva Ranko Bojčić, član Vijeća Milan Bobić te Predrag Ivančević - predsj. VSNM grada Garešnice. Komemoraciji je prisutvovala i delegacija Vijeća općine Đulovac.

FOTOGRAFIJE