Pregled svih događaja

27.09.2014. - Obljetnica formiranja 1., 2. i 3. moslavačke brigade

U selu Trnovitičkom Popovcu u blizini Garešnice u organizaciji ZUABA BBŽ i UABIA Garešnica, svečano je obilježena 70. i 71. godišnjica formiranja 1., 2., i 3. Moslavačke brigade pod pokroviteljstvom župana BBŽ Damira Bajsa i supokroviteljstvom gradonačelnika grada Garešnice Velimira Žunca.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama fašističkog terora, a nastavljena u mjesnom domu Trnovitički Popovac. Medijator ove manifestacije bio je Milan Ivančević - vijećnik županijske skupštine i antifašist. Riječi dobrodošlice uputili su predsjednik UABA Mihajlo Ceranović i predsjednik ZUABA Rade Jovičić. O historiji formiranja brigada govorio je još živući učesnik NOR-a Martin Majcan. Pozdravne riječi velikom broju okupljenih uputio je gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac., kao i predsjednik SABA Rep. Hrvatske Franjo Habulin. U ime župana pozdravnu riječ izrekao je i Zlatko Barila - potpredsj. Skupštine BBŽ. Prigodan govor uz burne aplauze održao je i bivši predsjednik Rep. Hrvtaske i počaasni predsj. SABA RH Stjepan Mesić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je KUD Graničar - sekcija "Hrvatska žena" kao i dječja folklorna sekcija Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Garešnica. Ovoj manifestaciji prisustvovale su delegacije UABIA Bjelovar, Čazma, Grubišno Polje, Daruvar, Garešnica, Novska, Sisak, Petrinja, Lipovljani i Kutina. U županijskoj delegaciji bila je prisutna zamjenica župana gospođa Đurđica Ištef Benšić, zamjenik predsj. SABA Stjepan Gomerčić, kao i predsjednik gradskog vijeća grada Garešnice Željko Starčević.  Prisutni ovom događaju bili su i Darko Karanović - predsj. VSNM BBŽ i potpr. SNV-a kao i Predrag Ivančević - predsj. VSNM grada Garešnice.

Poslije svečanosti nastavljeno je druženje uz tradicionalni vojnički grah i živu muziku.

FOTOGRAFIJE