Pregled svih događaja

Seminar FUEN u Daruvaru!

Među mnogobrojnim europskim udruženjima i organizacijama, pripadnicima manjinskih zajednica posebno je interesantan rad FUEN-FEDERALNA UNIJA EUROPSKIH NACIONALNIH MANJINA.
Aktivan rad ove organizacije traje 10-tak godina, a u njenom članstvu nalazi se i SRPSKO NARODNO VIJEĆE.
Republika Hrvatska i grad Daruvar je ove godine bila domaćin seminara, a organizaciju je preuzelo Vijeće Češke nacionalne manjine, Bjelovarsko bilogorske županije na čelu sa predsjednikom Damirom Malinom.
Naime, pod okriljem FUEN aktivno egzistira suradnja nacionalnih manjina slavenskog podrijetla. Upravo je i seminar koji je održan u Daruvaru  od 15-18.10.2015. u prekrasnom prostoru vinograda "Lotada", bio posvećen radu manjina slavenskog porijekla.
Organizaciju ovog seminara nosila je udruga "Domowina" -Saveza Lužičkih Serba iz Njemačke, a partner u projektu bilo je VČNM BBŽ.
Centralna tema seminara bila je suradnja slavenskih manjna pod pokroviteljstvom FUEN, u petak 16.10.2015. održan je aktualan sat kroz formu vijesti i izvještaja.
Skup je u ime BBŽ pozdravila zamjenica Župana iz redova češke zajednice Tanja Golubić-Novotny. Okupljenima je predstavila našu Županiju posebno osvrtom na rad manjinskih zajednica, ukazavši na nespornost da su u našoj Županiji prisutni svi predstavnici nacionalnih manjina koliko ih ima u Republici Hrvatskoj.
Moderatori seminara bili su Damir Malina i predsjednik udruženja "Domowina" Bjarnat Cyž.
Gospodin Bjarnat upoznao je prisutne sa velikom ugroženošću i pretnji opstanku jezika nacionalnih manjina. Stoga je FUEN u  postupku lobiranja kako bi ova institucija dobila jednog zastupnika u Europskom parlamentu, što dosta teško ide. Do tog momenta FUEN je otvorio kancelariju u Bruxellesu kako bi i na ovaj način lobirao za očuvanje opstojnosti nacionalnih manjina u ujedinjenoj Europi. Inače pod okriljem FUEN postoji i udruženje manjina germanskog porijekla, koje ima prednost zbog gotovo identičnog jezika.
Svi učesnici seminara govorili  su svojim jezikom, što donekle otežava komunikaciju, ali uz određeni trud i činjenicu korištenja sličnog jezičkog korijena, suština je  bila razumljiva.
Pokretanje zajedničke WEB stranice naredni je iskorak. Kongres FUEN lani je održan u Italiji, ove godine u Grčkoj a iduće godine održati će se u Poljskoj u Wroclavu, sa temom Europa-građani kulture.
Lužički Srbi žive u istočnoj Njemačkoj u dvije regije; Saskoj i Brandenburškoj. Problem im predstavljaju neujednačeni zakoni o nacionalnim manjinama na državnoj razini, jer svaka regija autonomno tretira  manjinsku problematiku. Ima ih oko 60000, a onaj dio naslonjen na Češku govori pod utjecajem češkog jezika, a identičan je slučaj sa utjecajem poljskog jezika gdje zajednica Lužičkih Srba graniči sa Poljskom.
Uz gospodina Bjarnata u delegaciji organizatora udruženja Domowina bili su i Madlenka Kowar, Klemen Škoda, David Stotinil, Markus Končar.
Ivan Budinčević, u ime Demokratskog saveza Hrvata iz Srbije (AP Vojvodina), govorio je o iskustvima Europskog prvenstva nacionalnih manjina u nogometu-UEROPEADA, koje bi se iduće godine trebalo održati u Južnom Tirolu-Italija. Konstatirao je da je novac uvijek najveći problem i da nije bilo Hrvatskog nogometnog saveza kao sponzora, hrvatska nacionalna zajednica iz Srbije teško bi učestvovala na ovom takmičenju. Predstavnici manjinskih zajednica slavenskog porijekla u Daruvaru su dali presjek stanja u državama u kojima žive. Tako smo dobili sliku o stanju Rusina iz Ukrajine, Hrvata iz Srbije ,Rusa iz Poljske(Alen Galus). O stanju srpske zajednice u RH govorio je Darko Karanović, podpredsjednik SNV.
Skupu su prisustvovali i predstavnik Roma BBŽ Vinko Horak, koji je govorio o problemima Roma u županiji i državi.
Češku zajednicu Grubišnog Polja predstavljala je Ana Milić-Zapotocky, daruvarsku Romana Rašetić, Savez Čeha u RH Ana Maria Struml-Tuček. Prisutna je bila i iskustveno govorila o problemu manjina, posebno manjinskih Vijeća u RH bivša Saborska zastupnica Zdenka Čuhnil. Seminaru se pridružio i saborski zastupnik za  Češku i Slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.
Učesnici seminara obišli su vinske podrume "Lotada", kušali vina i uživali uz zajedničku večeru u muzici Češke besede iz Doljana.

FOTOGRAFIJE: