Pregled svih događaja

Liturgijsko slavlje hramovne Slave u Trnovitičkom Popovcu!

U Trnovitičko Popovačkoj Srpsko pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetoj Petki, održana je 27.10.2015. Sveta liturgija koju je predvodio jerej Dalibor Petković. Ova svetinja izgrađena je 1752. godine, a njen ikonostas izrađen je u Novom Sadu. Sveta Petka, pepodobna mati Paraskeva, zaštitnica je žena, siromašnih i bolesnih, posebno poštovana u pravoslavnih Srba. Najveći dio svog života provela je u  postu i podvižničkoj molitvi u pustinji. Mnogi ljekoviti izvori vode posvećeni su ovoj svetici. Rođena je s prelaza 10-og u 11. vijek u gradu Epivatu u Trakiji - današnjoj Rumuniji i bila je srpskog porijekla.
Po upokojenju njene mošti su seljene iz Carigrada u Trnovo u Bugarsku, zatim i u Beograd, a danas se nalaze u Rumunskom gradu Jašiju.

Dobro nam je znano da toponimi, imena rijeka, jezera, planina, šuma itd. počesto govore o viševjekovnoj prisutnosti nekih naroda određenim prostorima. Stoga i ne čudi da stoljetna šuma između sela Velikog Pašijana, Dišnika, Prokopa i Trnovitičkog Popovca nosi naziv Petkovača, obzirom da pravoslavni Srbi vjekovima žive u ovim krajevima.
Posebno obilježje današnjoj Svetoj liturgiji dali su vrijedni članovi crkvenog odbora na čelu sa Dadom Držićem, jer su u mjesnom domu pripremili posluženje za sve vjernike i dobrodošle namjernike, uz muziku u živo.

FOTOGRAFIJE: